Η εφημερίδα Il Sole 24 Ore, που ανήκει στην Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας, αναφέρεται εκτενώς στην εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup.
Δέκα χρόνια μετά την κρισιμότερη στιγμή της κρίσης χρέους, η Ελλάδα θα ηγηθεί του θεσμού που καλείται να λάβει αποφάσεις-κλειδιά για το μέλλον της Αθήνας και της Ευρώπης. Είναι ακόμη ζωντανές στην μνήμη εκείνες οι δραματικές συνεδριάσεις του Ιουνίου και Ιουλίου του 2015, όταν η Ελλάδα, με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα και τον αμφιλεγόμενο υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη, ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Η Il Sole 24 Ore προσθέτει ότι, μετά από τρία προγράμματα διάσωσης και μια πορεία εξυγίανσης, η Ελλάδα παρουσιάζει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και ανάπτυξη μεγαλύτερη από πολλούς άλλους εταίρους. Ωστόσο, το χρέος της παραμένει υψηλό, στο 147,6% του ΑΕΠ, αλλά σε διαρκή μείωση.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, τα στοιχεία αυτά καθιστούν την Ελλάδα υποδειγματικό μαθητή, όπως είχε τονίσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup κατά την διάρκεια της διάσωσης. Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτό είναι αναγνώριση της επιτυχίας της Ελλάδας στην αλλαγή σελίδας.
Ο Πιερρακάκης, σε επιστολή παρουσίασης της υποψηφιότητάς του, αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και στην στρατηγική σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας ότι η ιστορία της Ελλάδας είναι βαθιά ευρωπαϊκή.
Σχολιάζοντας την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη, η εφημερίδα καταλήγει ότι μπορεί να ευνοήθηκε από την γενική καλή εντύπωση που προκάλεσε και ότι οι προτεραιότητές του περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της Κοινής Αγοράς και την τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
