Η Κίνα εκτίμησε σήμερα ότι είναι «παράλογο και μη ρεαλιστικό» να ζητείται από τη χώρα να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Ο Γκούο Ζιακούν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι «οι πυρηνικές δυνάμεις της Κίνας και των ΗΠΑ δεν βρίσκονται καθόλου στο ίδιο επίπεδο και το περιβάλλον στρατηγικής ασφάλειας και το πυρηνικό δόγμα των δύο χωρών είναι εντελώς διαφορετικά», υπογραμμίζοντας τη θέση της Κίνας για τη στρατηγική ασφάλεια.
Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ενόψει της συνάντησής του με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Λι Τζάε Μιουνγκ, ότι «ένα από τα πράγματα που προσπαθούμε να κάνουμε με τη Ρωσία και την Κίνα είναι η αποπυρηνικοποίηση και είναι πολύ σημαντικό».
Η Κίνα τονίζει ότι δεν θα εμπλακεί σε κούρσα εξοπλισμών με καμία χώρα και ζητά από τις χώρες με τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια να αναλάβουν την ευθύνη τους για τον πυρηνικό αφοπλισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ