Κορωνοϊός: Στον… κάλαθο των αχρήστων 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μεγάλος αριθμός εμβολίων για τον κορωνοϊό πρόκειται να πεταχτεί στα σκουπίδια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το εκτιμώμενο κόστος να ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ σύμφωνα με έρευνα του Politico.

Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2020 είχαν αγοραστεί 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και αυτή τη στιγμή 215 εκατομμύρια πρόκειται να πεταχτούν στα σκουπίδια.

propoli

Από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού, στα τέλη του 2020, οι χώρες της ΕΕ έχουν παραλάβει συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις (περισσότερες από τρεις δόσεις για κάθε άτομο στην Ευρώπη). Πολλές από τις δόσεις αυτές βρίσκονται τώρα σε χωματερές.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν απορρίψει κατά μέσο όρο 0,7 δόσεις για κάθε μέλος του πληθυσμού τους.

Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκεται η Εσθονία, η οποία είχε δεσμεύσει περισσότερες από μία δόσεις ανά κάτοικο, ακολουθούμενη σε απόσταση αναπνοής από τη Γερμανία, η οποία επίσης πέταξε μεγάλο όγκο εμβολίων.

Αν γίνει προβολή του μέσου αυτού ρυθμού απόρριψης και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισοδυναμούσεμε περισσότερα από 312 εκατομμύρια κατεστραμμένα εμβόλια.

Οι υπολογισμοί του POLITICO βασίζονται σε στοιχεία από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Δεκαπέντε από αυτές έδωσαν άμεσα στοιχεία. Για άλλες τέσσερις, στοιχεία αντλήθηκαν από δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένα στοιχεία χρονολογούνται από αυτόν τον μήνα. Τα παλαιότερα προέρχονται από τον Δεκέμβριο του 2022. Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει το POLITICO, ότι ο πραγματικός αριθμός των εμβολίων που έχουν πεταχθεί είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, έδωσε στοιχεία για τα απόβλητα τον Ιούνιο. Εκείνη την εποχή είχε άλλα 120 εκατομμύρια εμβόλια αποθηκευμένα. Έκτοτε, όμως, κυκλοφόρησαν νεότερες εκδόσεις των εμβολίων προσαρμοσμένες στις πιο πρόσφατες παραλλαγές του κορονοϊού, καθιστώντας τα παλαιότερα εμβόλια ξεπερασμένα και πιο πιθανό να απορριφθούν.

Το POLITICO υπολογίζει την αξία των 215 εκατομμυρίων χαμένων εμβολίων σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τις τιμές των εμβολίων που αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης (δεν έχουν δημοσιοποιηθεί).

Για τις χώρες που ανέφεραν μόνο τον συνολικό αριθμό των εμβολίων που καταστράφηκαν, χωρίς να τον αναλύσουν ανά τύπο εμβολίου, το POLITICO χρησιμοποίησε μια σταθμισμένη μέση τιμή 19,39€, υπολογιζόμενη με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από χώρες που παρείχαν αναλυτικά δεδομένα.

Δείτε επίσης: Τροχαίο στον Κηφισό: Σύγκρουση λεωφορείου με μηχανή – Πολλή κίνηση στο σημείο

Loading