Επιλέγοντας τον χώρο των Τελωνείων του Πειραιά για την αναλυτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους Έλληνες δημοσιογράφους, η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι αναφέρθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες οικονομικού εγκλήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η κ. Κοβέσι, μιλώντας για όλες τις έρευνες που αφορούν την Ελλάδα, έδωσε έμφαση στην «έρευνα Καλυψώ» που αφορά απάτες με τον ΦΠΑ και δασμούς, με τεράστιο οικονομικό αντικείμενο και εμπλοκή πολλών χωρών.
Στοχεύοντας να στείλει μήνυμα προς τις εγκληματικές οργανώσεις που διακινούν κυρίως από την Κίνα προϊόντα μέσω του Πειραιά και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών λιμανιών, η Εισαγγελέας επεσήμανε ότι «δεν θα έχετε ασφαλή καταφύγια πλέον». Επανέλαβε δε ότι «το οικονομικό έγκλημα σκοτώνει» και τόνισε τη σύνδεσή του με τη φτώχεια, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αφορά μόνο την Ελλάδα η διαφθορά. Δεν υπάρχει χώρα καθαρή από διαφθορά».
Στη συνέντευξη, η επικεφαλής της EPPO δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις, απαντώντας σε όλες, τόσο για τις εν εξελίξει έρευνες σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τη σύμβαση 717 για τα Τέμπη, όσο και για το θέμα του άρθρου 86. Αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση των καταγγελλόμενων ως υπεροκοστολογημένων σπιτιών ανακύκλωσης, για την οποία «έχει ανοίξει έρευνα».
Η Εισαγγελέας, αναφερόμενη στις χθεσινές συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης και επικεφαλής Αρχών, τις χαρακτήρισε πολύ παραγωγικές, τονίζοντας ότι έχει ήδη καλή συνεργασία μαζί τους. Ειδικότερα για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, είπε ότι «εντυπωσιάστηκα από τον υπουργό Οικονομικών που αντιλήφθηκε αμέσως τα θέματα» που του έθεσε. Θετικά μίλησε και για τις συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι θα υλοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν.
Στην αρχική της δήλωση, η κ. Κοβέσι χαιρέτισε το γεγονός ότι «υπάρχει πλέον πολιτική θέληση» να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86). «Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο» είπε.
Η Εισαγγελέας απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για το άρθρο 86, αναφέροντας ότι έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συμπλήρωσε ότι το άρθρο «έχει μπλοκάρει» τις υποθέσεις ΟΠΕΚΕΠΕ και τη σύμβαση 717 για τα τρένα. «Για να μην συμβεί και πάλι αυτό, θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα», τόνισε η κ. Κοβέσι, ζητώντας την αλλαγή του Συντάγματος ώστε να μην επαναληφθούν οι ίδιες καταστάσεις.
Απαντώντας στις ερωτήσεις για την έρευνα του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κ. Κοβέσι επισήμανε ότι «επί σειρά ετών κάποιοι έκλεβαν χρήματα». Επιπλέον, αναφέρθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ λέγοντας ότι «είναι το ακρωνύμιο της διαφθοράς, του νεποτισμού και του πελατειακού κράτους». «Ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε τον στάβλο του Αυγεία» δήλωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη δουλειά των εθνικών εισαγγελέων.
Η κ. Κοβέσι ανέφερε ότι για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ έλαβε «μια συγκινητική επιστολή» από μία αγρότισσα, η οποία την ενημέρωσε ότι δεν έχει πρόσβαση στα χρήματα που δικαιούται «διότι δεν είναι διατεθειμένη να δωροδοκήσει και να συμμετάσχει σε αυτό το σύστημα διαφθοράς».
Η Εισαγγελέας ρωτήθηκε για την έρευνα σχετικά με τα Τέμπη και τη σύμβαση 717, καθώς και αν ερευνά κάτι σχετικό με εκτιμήσεις κάποιων εμπλεκομένων στη δικογραφία περί «παράνομου φορτίου». Όπως απάντησε, «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να ανοίξει έρευνα για λαθρεμπόριο» ή άλλο οικονομικό έγκλημα αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Σε ερώτηση αν δέχεται απειλές για τη δουλειά της, η κ. Κοβέσι δήλωσε: «Έχω δεχθεί πολλές απειλές αλλά δεν μιλώ για αυτές δημοσίως».
Η Εισαγγελέας κάλεσε όσους θέλουν να καταγγείλουν οικονομικά εγκλήματα να απευθύνονται στην EPPO: «Εξετάζουμε όλες τις καταγγελίες».
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ