Κρεμλίνο για αεροπειρατεία Λουκασένκο: «No Comment»

Το Κρεμλίνο κατέστησε σήμερα σαφές ότι δεν θα σχολιάσει το περιστατικό με το αεροσκάφος της Ryanair, το οποίο υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, όπου συνελήφθη αντιφρονών δημοσιογράφος, θεωρώντας ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί από την άποψη του αν ανταποκρίνεται στους κανονισμούς που διέπουν τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες.

«Θέλω ασφαλώς να είμαι σαφής: δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για το αεροπλάνο της Ryanair», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, εφιστώντας την προσοχή στο ότι «υπάρχουν συγκεκριμένοι διεθνείς κανονισμοί που διέπουν τις αερομεταφορές».

propoli

«Και οι διεθνείς αεροπορικές αρχές πρέπει να κάνουν κάποια εκτίμηση στην περίπτωση αυτή από την άποψη του αν ανταποκρίνονται ή δεν ανταποκρίνονται σε αυτούς τους διεθνείς κανονισμούς», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και προσέθεσε «Εγώ δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για αυτή την κατάσταση».

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δεν θέλησε να σχολιάσει και τους ισχυρισμούς της λευκορωσικής αντιπολίτευσης για την ύπαρξη «Ρώσων πρακτόρων» στο αεροσκάφος της Ryanair. «Όχι, αυτό είναι το τελευταίο που θα ήθελα να σχολιάσω» , δήλωσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα και προσέθεσε: «Δεν διαθέτουμε τέτοια πληροφόρηση, ποιος βρίσκονταν εκεί, όπως ισχυρίζονται. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κανέναν σχόλιο».

Ο Πεσκόφ, ισχυρίσθηκε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει πληροφορίες σχετικά με την σύλληψη Ρώσων που επέβαιναν στο αεροσκάφος. «Όχι , το Κρεμλίνο δεν έχει καμία πληροφόρηση. Αλλά και πάλι, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, η λευκορωσική πλευρά θα ενημερώσει την πρεσβεία μας για την σύλληψη κάποιας Ρωσίδας πολίτη ή Ρώσων πολιτών και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση», δήλωσε ο Πεσκόφ , σχολιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις πληροφορίες για την σύλληψη στο Μινσκ μιας Ρωσίδας, που επέβαινε στην εν λόγω πτήση, και απαντώντας στο ερώτημα αν η Μόσχα σχεδιάζει να λάβει κάποια μέτρα για να επιστρέψουν οι Ρώσοι πολίτες στην πατρίδα τους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει για ποιους λόγους μερικοί Ρώσοι πολίτες δεν μπήκαν αργότερα στην πτήση από το Μινσκ με προορισμό το Βίλνιους και ως εκ τούτου δεν μπορεί να σχολιάσει.

Απαντώντας στο ερώτημα αν οι εκκλήσεις της Δύσης να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με αφορμή το περιστατικό με το αεροσκάφος της Ryanair θα επηρεάσουν τις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, δεδομένων των στενών εταιρικών σχέσεων Μόσχας και Μινσκ, ο Πεσκόφ είπε ότι «δεν θα συνέδεα στην περίπτωση όλα μεταξύ τους, παρ’ όλα αυτά είναι διαφορετικά πράγματα. Απλώς πρέπει να αξιολογηθεί νηφάλια το γεγονός με αυτό το αεροσκάφος».

Δείτε επίσης: Πράκτορες της KGB επέβαιναν στο αεροσκάφος, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading