Κύπρος: Ένοχος για σεξουαλική επίθεση σε γυναίκα ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος

Ως ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση που έλαβε το επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας, καταδικάζοντας τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου, Χρυσόστομο, για σεξουαλική επίθεση σε βάρος γυναίκας.

Η υπόθεση εξετάστηκε από τον Ανώτατο Ιεράρχη της Εκκλησίας της Κύπρου και όπως μεταδίδει η ΕΡΤ κρίθηκε ένοχος, με την 58χρονη να είναι τότε 16 ετών, καθώς το έγκλημα τελέστηκε το 1981.

propoli

Την κλείδωσε στο γραφείο του

Όπως κατέθεσε η γυναίκα πριν από λίγους μήνες, είχε επισκεφθεί πέντε φορές στο γραφείο του τον Μητροπολίτη Κιτίου, προκειμένου να λάβει επίδομα ως ορφανή, εξαιτίας του θανάτου του πατέρα της. Κατά τα λεγόμενά της, την πέμπτη φορά, ο ιερέας την κλείδωσε στο γραφείο του και της επιτέθηκε άσεμνα.

Το δικαστήριο έκρινε ως αξιόπιστους μάρτυρες την γυναίκα, την μητέρα της, την αδελφή της και τον γιατρό της.

Όσον αφορά την γυναίκα, όπως αναφέρθηκε, ακλόνητη είναι η πεποίθηση του δικαστηρίου πως είχε έντονη βιωματική εμπειρία που την στιγμάτισε γι αυτο και έκανε απόλυτα αποδεκτή της θέση της.

Υπεροπτικός και ειρωνικός

Όσον αφορά στη στάση του Μητροπολίτη ενώπιον του Δικαστηρίου, η δικαστής την χαρακτήρισε ως απογοητευτική αφού ήταν υπεροπτικός, ειρωνικός και είχε εναλλαγή στη συμπεριφορά του, όπως είπε. Για τον κατηγορούμενο, o οποίος αρνείται ανάμειξη στην υπόθεση, η δικαστής ανέφερε πως στερείται πειστικότητας η μαρτυρία του και οι πράξεις του αποτελούν άσεμνη επίθεση. Στο θέμα που είχε εγείρει η υπεράσπιση πως επηρεάστηκε το δικαίωμα του Μητροπολίτη τέως Κιτίου να τύχει δίκαιης δίκης διότι ουσιαστικοί μάρτυρες για την υπεράσπιση του έχουν πλέον αποβιώσει, το δικαστήριο την έκρινε ως αβάσιμη γι αυτο και την απέρριψε.

Ο ποινικός κώδικας τότε προέβλεπε ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ με πρόσφατη τροποποίηση προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη.

Το Δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 26 Μαΐου για αγόρευση για μετριασμό της ποινής, ενώ θα οριστεί και το ακριβές ύψος αυτής.

Δεν αποκλείεται μάλιστα για το θέμα να συνεδριάσει και η Ιερά Σύνοδος Κύπρου.

Δείτε επίσης: Πρέλεβιτς σε Καραγιαννακίδη: «Αν ήσουν μπασκετμπολίστας, ο προπονητής θα σου έδινε τη μπάλα τα τελευταία δευτερόλεπτα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading