14.2 δισ. ευρώ είναι έτοιμη να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις υποψήφιες για ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι οι υποψήφιες για ένταξη στην Ένωση, χώρες πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά με σκοπό να στηρίξουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ενέκρινε ένα γενναιόδωρο χρηματοδοτικό πακέτο.
Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις απαιτούν οικονομική στήριξη στις υποψήφιες χώρες, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αρχές και τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου. Το πακέτο των 14.2 δισ. ευρώ αφορά την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Τουρκία.
Χρηματοδότηση σημαίνει συμμόρφωση
Το πακέτο θα αφορά διοικητικές και πολιτικές αλλά και κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις. Προκειμένου όμως η διάθεση των χρημάτων να συνεχίζει, θα πρέπει ταυτόχρονα να πραγματοποιείται σταδιακή εναρμόνιση των χωρών αυτών ευρωπαϊκές απαιτήσεις αλλιώς η χρηματική θα διακόπτεται.
Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα λειτουργήσει για το διάστημα 2021-2027 κατα το οποίο, οι υποψήφιες χώρες θα κρίνονται με βάση τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, όπως ανέφεραν οι ευρωβουλευτές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ταυτοχρόνως με την Κομισιόν θα βρίσκονται σε συνεχή γεωπολιτικό διάλογο, ο οποίος μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και την παρακολούθηση της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων.
Το πακέτο έχει πλέον εγκριθεί και θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2022.
Δείτε επίσης: Ανατρεπτική δημοσκόπηση στη Γερμανία – Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη πιστεύει το 55% των ψηφοφόρων
- Champions League: Μπαρτσελόνα και Ίντερ μάχονται για θέση στον τελικό
- Σεισμός 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Κάσου
- Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταλλευτική δραστηριότητα: Ο μεταλλευτικός κώδικας αναμένεται έως το καλοκαίρι
- Βρετανία: Κίνδυνοι πλημμυρών για αγροτικές εκτάσεις, υποδομές και κατοικίες
- ΥΠΕΝ: Νέα ρυθμιστικά μέτρα για τη στήριξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr