Μεντβέντεφ: Η ΕΕ ως εχθρός της Ρωσίας και ο κίνδυνος ένταξης της Ουκρανίας

Μεντβέντεφ: Η ΕΕ ως εχθρός της Ρωσίας και ο κίνδυνος ένταξης της Ουκρανίας

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξελιχθεί σε εχθρό της Ρωσίας, ο οποίος θέτει άμεση απειλή στην ασφάλειά της, και ότι η Μόσχα είναι τώρα αντίθετη στην ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ. 

Η Ρωσία ανέκαθεν αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, κάτι που επικαλείται ως λόγο για την απόφασή της να εξαπολύσει πόλεμο κατά της Ουκρανίας το 2022.

Ωστόσο, στο παρελθόν είχε πιο χαλαρή στάση σχετικά με την προοπτική το Κίεβο να γίνει μέλος της ΕΕ. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2022 ότι η Ρωσία «δεν έχει τίποτα εναντίον αυτού», ενώ το Κρεμλίνο είχε επισημάνει τον Φεβρουάριο ότι η ένταξη στο μπλοκ είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ουκρανίας.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστήριξε ότι η ΕΕ έχει μετατραπεί από ένα οικονομικό μπλοκ που αποσκοπούσε στην αποτροπή του πολέμου σε έναν αντιρωσικό οργανισμό που σταδιακά μετατρέπεται σε στρατιωτικό μπλοκ.

«Οι Βρυξέλλες σήμερα είναι ο πραγματικός εχθρός της Ρωσίας. Στη σημερινή διαστρεβλωμένη μορφή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί λιγότερη απειλή για εμάς από την Ατλαντική Συμμαχία», δήλωσε μέσω Telegram.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, είναι λάθος να υποστηρίζει κάποιος ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι ελεύθερη να «ενταχθεί σε ό,τι θέλει» εκτός από το ΝΑΤΟ. «Η ΕΕ, γεμάτη όπλα, είναι μια άμεση απειλή στη Ρωσία. Αυτό είναι ακριβώς πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, τουλάχιστον έως ότου αλλάξει την προσέγγισή της προς εμάς», πρόσθεσε. «Άρα, η λεγόμενη ιδέα της Ουκρανίας εντός της ΕΕ είναι κίνδυνος για τη χώρα μας.»

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην ΕΕ λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 2022 και έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας αργότερα εκείνη τη χρονιά.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η διμερής συνεργασία μεταξύ της Μόσχας και συγκεκριμένων κρατών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να συνεχιστεί, χωρίς να κατονόμασει συγκεκριμένες χώρες. Ωστόσο, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν προσπαθήσει να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν από την έναρξη του πολέμου.

Loading

Play