Μεσανατολικό: Ο Πούτιν καλεί σε διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, θεωρώντας «απαραίτητο» να αποφευχθεί μια «επέκταση της σύγκρουσης», η οποία θα έχει συνέπειες σε όλο τον κόσμο.

Είναι απαραίτητο να εργαστούμε για τη διπλωματία παρά για τη στρατιωτική πτυχή και να αναζητήσουμε λύσεις προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες, και το συντομότερο δυνατό, δήλωσε αναφερόμενος στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

propoli

«Δεύτερον, πρέπει να επιστρέψουμε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η οποία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με δηλώσεις του στην τηλεόραση.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι πρέπει «να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης πάση θυσία, γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχει συνέπειες στη διεθνή κατάσταση και όχι μόνο στην περιοχή».

Επιπλέον, δήλωσε ότι η Ρωσία, που είναι μέλος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ (που συγκροτήθηκε για να έχει μεσολαβητικό ρόλο) θα μπορούσε «να έχει τη δική της συμβολή σε αυτή τη διαδικασία διευθέτησης».

Ωστόσο, ο Πούτιν έκρινε ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που είναι δύσκολο να βοηθηθεί η διαδικασία διευθέτησης. 

Την Τρίτη, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι «αναγκαία η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους. Η σύγκρουση αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα της αποτυχίας της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή».

Δείτε επίσης: Β. Χιώτης για Κασσελάκη: «Η Καλαμάτα βγάζει καλά σύκα»

Loading