Ο Ντόναλντ Τραμπ τιμήθηκε χθες Τρίτη με την απονομή μεταθανάτια στον σύμμαχό του Τσάρλι Κερκ, έναν υπερσυντηρητικό ίνφλουενσερ που δολοφονήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια δημόσιας συγκέντρωσης, απονέμοντάς του την κορυφαία αμερικανική πολιτική διάκριση, το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας. Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εκτίμησε ότι ο 31χρονος, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρα, έγινε «μάρτυρας της αλήθειας και της ελευθερίας», συγκρίνοντάς τον με σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Σωκράτης και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Κατά τη διάρκεια τελετής στους κήπους του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος, ηλικίας 79 ετών, αναφέρθηκε επίσης στον ενεργό ρόλο του Κερκ στην κινητοποίηση της αμερικανικής νεολαίας υπέρ του, ενόψει των περυσινών προεδρικών εκλογών. Ο Τραμπ επιτέθηκε στην άκρα αριστερά, κατηγορώντας την ότι ακολουθεί «την ιδεολογία του διαβόλου» και διαβεβαίωσε ότι βλέπουμε εξτρεμιστές να διαπράττουν βίαιες ενέργειες.
Η χώρα του Τσάρλι Κερκ παρέλαβε την τιμητική διάκριση εκ μέρους του θανόντος και η σύζυγός του, Έρικα Κερκ, τόνισε ότι «η αποστολή του δεν πέθανε μαζί του». Πρόσθεσε ότι αν ο σύζυγός της ζούσε, «πιθανόν θα έθετε υποψηφιότητα» στις μελλοντικές προεδρικές εκλογές.
Ο φερόμενος δολοφόνος, Τάιλερ Ρόμπινσον, 22 ετών, αντιμετωπίζει την ποινή του θανάτου, με τη δίκη του να έχει προγραμματιστεί για τις 30 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την ακύρωση των βίζων τουλάχιστον έξι αλλοδαπών που «πανηγύρισαν την ειδεχθή δολοφονία του Κερκ» μέσω αναρτήσεων σε κοινωνικά δίκτυα.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ακυρώσει βίζες και σε άλλες περιπτώσεις, λόγω πολιτικών απόψεων, μια πρακτική που έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις, κυρίως όταν αφορά φοιτητές που εκφράστηκαν υπέρ των Παλαιστινίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ