Μεξικό: Περιφερειακή σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό

Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής συναντώνται σήμερα στο Μεξικό για να συζητήσουν τη διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς δεκάδες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες κατευθύνονται μηνιαίως προς τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών

Η περιφερειακή σύνοδος κορυφής φιλοξενείται στο Παλένκε της πολιτείας Τσιάπας (νότια), η οποία κατακλύζεται από μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

propoli

Μόνο τον Σεπτέμβριο, περίπου 60.000 Βενεζουελάνοι και 35.000 Γουατεμαλτέκοι έφθασαν στο Μεξικό, σύμφωνα με την μεξικανή υπουργό Εξωτερικών Αλίσια Μπάρσενα.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επιβεβαίωσε την παρουσία ομολόγων του από τις βασικές χώρες προέλευσης των μεταναστών – Κολομβία, Κούβα, Ισημερινός, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Βενεζουέλα – καθώς και του πρωθυπουργού της Αϊτής. Φιλοδοξεί να επιτύχει συμφωνία για να «αναζητηθεί συνεργασία με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η περιφερειακή σύνοδος κορυφής αναμένεται να προσελκύσει την προσοχή των ΗΠΑ, παρότι στο προσκήνιο βρίσκονται το Μεσανατολικό και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επιστρέφοντας από το ταξίδι του στο Τελ Αβίβ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει χρηματοδότηση 105,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομική ενίσχυση του Ισραήλ και της Ουκρανίας, την αντιμετώπιση της κινεζικής απειλής (σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο) και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα νότια σύνορα της χώρας.

Τα σύνορα ΗΠΑΜεξικού είναι η πιο φονική χερσαία μεταναστευτική δίοδος στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ο ΔΟΜ κατέγραψε πέρυσι 686 θανάτους και εξαφανίσεις μεταναστών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: Στους 1.400 οι νεκροί από την επίθεση της Χαμάς – Τα έγγραφα με τις εντολές προς τους τρομοκράτες

Loading