Μεξικό: Ρεκόρ αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου το 2021 – Πόσοι έλαβαν θετική απάντηση

Σχεδόν διπλάσιος ο αριθμός αιτήσεων συγκριτικά με δυο χρόνια πριν – Μεγάλο ενδιαφέρον από πολίτες από την Αϊτή και την Ονδούρας

Ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που υποβλήθηκαν στις αρχές του Μεξικού το 2021 ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν που είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της επιτροπής αρωγής στους πρόσφυγες, με τις περισσότερες να κατατίθενται από πολίτες της Αϊτής και της Ονδούρας.

propoli

Συγκριτικά με το 2019, όταν είχαν κατατεθεί 70.341, οι 131.448 αιτήσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι αντιπροσωπεύουν αύξηση 86,84%, σύμφωνα με τη Μεξικανική Επιτροπή για τη Βοήθεια στους Πρόσφυγες (COMAR). «Μακράν οι περισσότεροι (άνθρωποι που ζήτησαν άσυλο) ήταν από την Αϊτή και την Ονδούρα», διευκρίνισε ο Αντρές Ραμίρες Σίλβα, ο επικεφαλής της COMAR, προσθέτοντας ότι την τρίτη θέση, αν και σε απόσταση, κατέλαβαν πολίτες της Κούβας.

Όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Αϊτής επιλέγουν το Μεξικό λόγω του συνεχιζόμενου οικονομικού μαρασμού, του καταστροφικού περυσινού σεισμού, της πολιτικής αναταραχής μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ τον Ιούλιο, καθώς και της κλιμάκωσης της δράσης συμμοριών κακοποιών που λυμαίνονται τομείς της χώρας της Καραϊβικής.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι περισσότερες αιτήσεις υποβάλλονταν από πολίτες της Ονδούρας.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Ραμίρες, το 72% όσων κατέθεσαν αίτηση να τους δοθεί άσυλο το 2021 έλαβαν θετική απάντηση, ενώ το 2% έλαβε επιπρόσθετη προστασία.

Σημειώνεται πως το Μεξικό είναι μέρος της διαδρομής που ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από κράτη της κεντρικής Αμερικής, με σκοπό να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, για να σωθούν από τη βία και την ανέχεια στις πατρίδες τους. 

 

Loading