ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μήνυμα ΕΕ προς Τουρκία: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, όσον αφορά τις εξαγγελθείσες γεωτρήσεις νοτιοανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, έστειλε η ΕΕ δια στόματος του Ύπατου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ σημείωσε χαρακτηριστικά σε σχετικό ερώτημα: «Είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας. Σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία».

propoli

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ πρόσθεσε με νόημα: «Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται».

Δείτε επίσης: Ιταλία προς Ελλάδα: Λάθος τα κλειστά σύνορα

Loading