Σε νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας προχωρά η Βρετανία
Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λις Τρας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές τράπεζες δεν θα μπορούν να εκκαθαρίζουν πληρωμές σε στερλίνα, ενώ τα μέτρα θα εφαρμοστούν στη Sberbank, που είναι και η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα.
Επίσης, θα παγώσουν πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία τριών επιπλέον τραπεζών, δηλαδή τις Otkritie, Sovcombank και VEB.
Η νομοθεσία που θα υιοθετήσει η βρετανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει στο ρωσικό κράτος να αντλεί χρέος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι ρωσικές εταιρείες, πάνω από 3 εκατομμύρια συνολικά, δεν θα έχουν πρόσβαση στις βρετανικές κεφαλαιαγορές.
Παράλληλα, θα επιβληθεί περαιτέρω απαγόρευση εξαγωγών σε βασικούς τομείς, όπως η μικροηλεκτρική, ο ναυτιλιακός εξοπλισμός και ο εξοπλισμός ναυσιπλοΐας.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, με επιστολή του σε όλα τα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου, ζήτησε να μην δοθεί πρόσβαση σε κανένα σκάφος τα οποία έχουν ρωσική σημαία, ή έχουν νηολογηθεί ή ανήκουν ή ελέγχονται ή ναυλώνονται ή είναι προς εκμετάλλευση.
Η Τρας επανέλαβε ότι έχει μια λίστα ολιγαρχών που θα αντιμετωπίσουν περισσότερες κυρώσεις. Όπως είπε το Ηνωμένο Βασίλειο «θα στοχεύσει τις οικογένειες των ολιγαρχών, τους ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτούς, τους ανθρώπους που τους υποστηρίζουν και τους ανθρώπους που τους διευκολύνουν», κάτι που ερμηνεύεται ότι αφορά δικηγορικά γραφεία, τράπεζες και εταιρείες επικοινωνίας του Λονδίνου.
Δείτε επίσης: Ο επ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κ. Δημαρέλλης στην politic.gr για το ξεπάγωμα των τριετιών και την τηλεργασία
- Μπράνσον: «Δεν έχουμε συζητήσει για την επίσκεψη των Νικς στον Λευκό Οίκο»
- Ανησυχητικά στοιχεία ΙΟΒΕ: Ένας στους επτά νέους στην Ελλάδα εκτός εργασίας και εκπαίδευσης
- Γαλλία: Εγκρίθηκε ο νόμος για την απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων σε social media
- ΚΑΕ ΑΕΚ: Ιστορική παραχώρηση της SUNEL Arena για 49 χρόνια
- Ειρηνική συνάντηση Βαρθολομαίου και Θεοφίλου στο Φανάρι για τους Αγίους Τόπους
![]()
