Επιθέσεις που αποδίδονται σε τζιχαντιστές εκδηλώθηκαν προχθές Τετάρτη σε δυτικό τομέα του Νίγηρα, με πηγές να αναφέρουν ότι οι νεκροί στις ενόπλες δυνάμεις μπορεί να φτάσουν τους 27.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στον νομό Τιλαμπερί, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, όπου δραστηριοποιούνται οργανώσεις πιστές στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ο Νίγηρας, κυβερνώμενος από στρατιωτικό καθεστώς μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2023, αντιμετωπίζει επίσης επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στο νοτιοανατολικό τμήμα του.
Τοπικός πρώην αιρετός δήλωσε ότι «είχαμε πολλούς νεκρούς στις τάξεις του στρατού σε δυο χωριστά συμβάντα», σημειώνοντας ότι περίπου είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τρομοκράτες. Η WAMAPS, ομάδα δημοσιογράφων που παρακολουθεί ζητήματα ασφαλείας στο Σαχέλ, απέδωσε τις επιθέσεις της Τετάρτης στο Ισλαμικό Κράτος στο Σαχέλ (ΙΚΣ).
Σύμφωνα με αναφορές, την ίδια ημέρα σημειώθηκε διπλή επιδρομή στην Τιλαμπερί, που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο πολίτες να χάσουν τη ζωή τους.
Η G25, συμμαχία οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που συνδέεται με την ανατραπείσα κυβέρνηση, καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες στην Τιλαμπερί, οι οποίες αποδίδονται στο ΙΚΣ.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) προέτρεψε τις αρχές του Νίγηρα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των αμάχων, οι οποίοι έχουν γίνει στόχος κατά την διάρκεια αλλεπάλληλων επιθέσεων του ΙΚΣ από τον Μάρτιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ