Το σήμα που έσωσε τη ζωή των αποκλεισμένων ναυτικών | U.S. Coast Guard Forces Micronesia

Νησάκι του Ειρηνικού: Ναυτικοί εγκλωβίστηκαν για μία εβδομάδα – Η έξυπνη κίνηση που τους έσωσε

Τρεις ναυτικοί είχαν αποκλειστεί σε ένα μικροσκοπικό νησάκι του Ειρηνικού Ωκεανού για περισσότερο από μια εβδομάδα και κατάφεραν να διασωθούν χάρη σε ένα πελώριο σήμα για βοήθεια που σχημάτισαν στην παραλία.

Οι τρεις άνδρες είχαν βγει για ψάρεμα στην ατόλη Pikelot στις 31 Μαρτίου, αλλά παρασύρθηκαν από τα κύματα και κατέληξαν στο νησάκι. Το σκάφος τους υπέστη σημαντικές ζημιές και δεν δούλευε ούτε ο ασύρματος, άρα δεν μπορούσαν να ειδοποιήσουν για το πού βρίσκονται.

propoli

Οι συγγενείς τους, μη έχοντας κανένα νέο, δήλωσαν την εξαφάνισή τους και εκκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό τους. Η επιχείρηση, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερη περίπλοκη καθώς το νησάκι αποτελεί μέρος των Ομοσπονδιακών Πολιτειών της Μικρονησίας, ενός έθνους του Ειρηνικού – μεταξύ Φιλιππίνων και Χαβάης – το οποίο αποτελείται από περισσότερα από 600 νησιά διάσπαρτα σε περίπου 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού.


Για μία εβδομάδα, ζούσαν τρώγοντας καρύδες και έπιναν νερό από ένα μικρό πηγάδι που εντόπισαν στο νησάκι. Αυτό που αποδείχθηκε σωτήριο για εκείνους είναι το μεγάλο σήμα «Βοήθεια» που σχημάτισαν στην παραλία με τη χρήση φύλλων φοίνικα.


Η ερευνητική ομάδα, εντόπισε το σήμα στις 7 Απριλίου, και κατάφερε να τους περισυνελλέξει με ασφάλεια.

Ο λοχαγός Chelsea Garcia, που συντόνισε την επιχείρηση της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, τόνισε πως το σήμα αποδείχθηκε «κρίσιμης σημασίας» για να εντοπιστούν σε μία περιοχή μεγαλύτερη των 103.000 τ.μ.

«Αυτή η ευφυής πράξη ήταν κρίσιμης σημασίας για την κατεύθυνση των προσπαθειών στο σημείο όπου βρίσκονταν» είπε ο ίδιος.

Aliri


Ένας από τους πρώτους διασώστες που έφτασαν στο νησί ήταν συντοπίτης των αγνοουμένων και μιλούσε τη γλώσσα τους, κάτι που τους εξέπληξε ευχάριστα. Και οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εκεί.

Μετά από μία κουβέντα μαζί τους, διαπίστωσε πως ήταν μακρινοί συγγενείς. «Ο κόσμος είναι τρελός, ανακάλυψα πως είμαστε συγγενείς. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είμαι στην ακτοφυλακή και τον διασώζω» σχολίασε για τον έναν.

Loading