Νορβηγία: Ανέλαβε την ηγεσία του Αρκτικού Συμβουλίου από τη Ρωσία

Η Νορβηγία ανέλαβε σήμερα την προεδρία του Αρκτικού Συμβουλίου από την Ρωσία παρά το πάγωμα της συνεργασίας μεταξύ των δυτικών αρκτικών χωρών και της Μόσχας στο περιφερειακό σώμα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Η Νορβηγία πρότεινε να διοργανώσει συνάντηση του Αρκτικού Συμβουλίου το 2025, αναφέρεται στην ανακοίνωση, μια σημαντική κίνηση επειδή όλα τα μέλη συμμετέχουν στις συναντήσεις, που σημαίνει ότι θα μπορεί επίσης να προσκληθεί η Ρωσία.

propoli

«Αναγνωρίζοντας το πόρισμα της δεύτερης προεδρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας … και υιοθετώντας την πρόταση της Νορβηγίας να προεδρεύσει του Συμβουλίου την περίοδο 2023-2025, και την πρόταση της να φιλοξενήσει την δέκατη τέταρτη συνάντηση το 2025» , ανέφεραν τα μέλη του συμβουλίου στην ανακοίνωσή τους που εστάλη από το Σάλεκχαρντ της Σιβηρίας.

Το Αρκτικό Συμβούλιο ιδρύθηκε το 1996 για να συζητά θέματα που επηρεάζουν την περιοχή των πόλων, από την ρύπανση έως την τοπική οικονομική ανάπτυξη και τις αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Το Συμβούλιο περιλαμβάνει τα οκτώ κράτη της Αρκτικής: Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Φιλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σουηδία και Δανία.

Δείτε επίσης: Ο Ζελένσκι υπόσχεται πως θα ανακαταληφθεί όλη η Ουκρανία

Loading