Νότια Αφρική: Βουλευτικές εκλογές υψηλού κινδύνου για το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC)

Οι Νοτιοαφρικανοί άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις πιο διαφιλονικούμενες εκλογές μετά το τέλος του απαρτχάιντ, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του έπειτα από 30 χρόνια στην κυβέρνηση.

propoli

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 π.μ. (08:00 ώρα Ελλάδας) ή λίγο αργότερα, με τους ψηφοφόρους να σχηματίζουν ουρές σε μερικά απ’ αυτά, όπως στο Δημοτικό Σχολείο Χιτεκάνι του Σοβέτο, όπου αναμένεται να ψηφίσει αργότερα ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα.

Ο φρουρός ασφαλείας Σιβάμπου Γιούζα Πάτρικ, 48 ετών, ήρθε στο εκλογικό τμήμα κατ’ ευθείαν μετά τη νυκτερινή βάρδιά του. Είπε πως δεν ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές επειδή είχε χάσει την πίστη του στο ANC, όμως ελπίζει ότι αυτές οι εκλογές θα φέρουν την αλλαγή.

«Δεν κάνουν τίποτα για το λαό», είπε για το ANC. Πρόσθεσε πως θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή ποιόν θα ψηφίσει, αλλά κλίνει προς το μικρό αντιπολιτευόμενο κόμμα ActionSA.

Υπό την ηγεσία τότε του Νέλσον Μαντέλα, το ANC ανέλαβε την εξουσία στη Νότια Αφρική με τις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές το 1994 και έκτοτε κερδίζει την πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές που διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, αν και το μερίδιό του σε ψήφους σταδιακά μειώνεται.

Αν αυτή τη φορά πέσει κάτω από το 50%, το ANC θα πρέπει να συνάψει συμφωνία με ένα ή περισσότερα μικρότερα κόμματα για να κυβερνήσει – αχαρτογράφητα και εν δυνάμει ταραγμένα ύδατα για μια νεαρή δημοκρατία στην οποία κυριαρχούσε πλήρως μέχρι τώρα ένα και μόνο κόμμα.

Εντούτοις το ANC εξακολουθεί να βρίσκεται σε πορεία για να κερδίσει το μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων, πράγμα που σημαίνει ότι ο ηγέτης του, ο πρόεδρος Ραμαφόζα, είναι πιθανό να παραμείνει στη θέση του, εκτός αν αντιμετωπίσει εσωτερική αμφισβήτηση στην περίπτωση που η επίδοση του κόμματος είναι χειρότερη από το ανεμενόμενο.

Η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας και της εγκληματικότητας, οι συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης και η διαφθορά στις τάξεις του κόμματος βρίσκονται πίσω από τη σταδιακή υποχώρηση της δύναμης του ANC.

Περισσότεροι από 27 εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα ψηφίσουν σε περισσότερα από 23.000 εκλογικά τμήματα, τα οποία θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 9 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας).

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν επαρχιακές συνελεύσεις σε καθεμιά από τις εννέα επαρχίες της χώρας, καθώς και το νέο εθνικό κοινοβούλιο, το οποίο στη συνέχεια θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο.

Ανάμεσα στα αντιπολιτευόμενα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία είναι η Δημοκρατική Συμμαχία, η οποία τάσσεται υπέρ των επιχειρήσεων και το 2019 ήρθε δεύτερη. Έχει σχηματίσει μια συμμαχία με αρκετά μικρότερα κόμματα.

Ο πρώην πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα υποστηρίζει ένα νέο κόμμα με την ονομασία uMkhonto we Sizwe (MK), που πήρε το όνομά του από την πρώην ένοπλη πτέρυγα του ANC. Ο Ζούμα, ο οποίος εξαναγκάσθηκε το 2018 να παραιτηθεί από την προεδρία έπειτα από σειρά σκανδάλων, εξακολουθεί να διαθέτει σημαντική επιρροή, ιδιαίτερα στην επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ απ’ όπου κατάγεται.

Η εκλογική επιτροπή αναμένεται να αρχίσει να δημοσιοποιεί μερικά αποτελέσματα σε διάστημα μερικών ωρών αφότου κλείσουν οι κάλπες. Η επιτροπή έχει στη διάθεσή της επτά ημέρες για να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα.

ΦΩΤΟ:  EPA/KIM LUDBROOK

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading