Nότια Γαλλία: 26 ανήλικοι μετανάστες διασώθηκαν από το Ocean Viking

Περισσότεροι από δύο δωδεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες που διασώθηκαν από το ανθρωπιστικό πλοίο Ocean Viking και παραλήφθηκαν από τη Γαλλία χάθηκαν από το κέντρο υποδοχής τους, δήλωσαν οι τοπικές αρχές

Το συμβούλιο στο νότιο τμήμα του Βαρ είπε στον εισαγγελέα ότι 26 από τους 44 νέους κάτω από την πλήρη νόμιμη ηλικία στο κέντρο είχαν τραπεί σε φυγή.

propoli

«3 από τους 44 ανηλίκους είχαν ήδη τραπεί σε φυγή… αφού τους παρελήφθησαν», δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ο πρόεδρος του τμήματος Ζαν Λουί Μασσόν. «Το πρωί της Πέμπτης αγνοούνταν άλλοι 23 ανήλικοι», πρόσθεσε.

«Αυτό ήταν προβλέψιμο για εμάς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Christophe Paquette, αναπληρωτής γενικός διευθυντής αρμόδιος για θέματα αλληλεγγύης στο νομαρχιακό συμβούλιο του Var.

Εξήγησε ότι οι περισσότεροι από τους 26 ανηλίκους ήταν Ερυθραίοι που «δεν μένουν ποτέ» γιατί «έχουν συγκεκριμένους στόχους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης», όπως η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία ή η Γερμανία, όπου θέλουν να ενώσουν τις οικογένειες ή τους συγγενείς τους.

Οι νεαροί μετανάστες δεν είχαν κρατηθεί σε κλειστή ζώνη αναμονής, σε αντίθεση με τους 190 ενήλικες που επίσης ελλιμενίστηκαν στο νότιο γαλλικό λιμάνι της Τουλόν πριν από μια εβδομάδα μετά από δύο εβδομάδες εγκλωβισμένους στη Μεσόγειο με το Ocean Viking, το πλοίο διάσωσης που ναυλώθηκε από την ευρωπαϊκή ανθρωπιστική οργάνωση. οργάνωση SOS Méditerranée.

«Αποστολή μας είναι να τους προστατεύσουμε και όχι να τους κρατήσουμε», πρόσθεσε ο Christophe Paquette, τονίζοντας ότι το τμήμα «ανέφερε την αναχώρησή τους» αφού «προσπάθησε να τους αποτρέψει».

Οι ανήλικοι που τράπηκαν σε φυγή «συμπεριφέρθηκαν υποδειγματικά, έφυγαν ευχαριστώντας μας», επέμεινε.

«Το φαινόμενο της φυγής ασυνόδευτων ανηλίκων είναι συχνό, για πολλούς λόγους, οικογενειακούς δεσμούς σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, για παράδειγμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δημόσιος εισαγγελέας της Τουλόν, Σάμουελ Φίνιελς.

«Η παροχή στέγης είναι μια φάση προστασίας των παιδιών που δεν μπορεί να θεωρηθεί ως περιορισμός», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, το φιλανθρωπικό πλοίο διάσωσης Ocean Viking έσωσε 234 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 57 παιδιά, καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στην Κατάνια στη Σικελία αφού διέσχισαν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική.

Αλλά η Ιταλία αρνήθηκε να επιτρέψει στο πλοίο να ελλιμενίσει για τρεις εβδομάδες, αναγκάζοντας το πλοίο να πλεύσει στη Γαλλία.

Η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε την Ιταλία «ανεύθυνη» και «απάνθρωπη» επειδή δεν βοήθησε το πλοίο, κατηγορώντας τη δεξιά ιταλική κυβέρνηση για «παραβίαση εμπιστοσύνης».

Το Παρίσι απάντησε λέγοντας ότι θα αρνηθεί να πάρει 3.500 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία που επρόκειτο να δεχθεί στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου «αλληλεγγύης» για την ανταλλαγή μεταναστών.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι — η οποία εξελέγη υποσχόμενη να σταματήσει τη ροή μεταναστών μεταξύ Αφρικής και Ιταλίας — απάντησε χαρακτηρίζοντας την αντίδραση του Παρισιού ως “ακατανόητη και αδικαιολόγητη”.

Η κόντρα φάνηκε να χαλάει μόλις τη Δευτέρα μετά τις συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ιταλίας και της Γαλλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ιταλία έχει δει μια απότομη αύξηση στις αποβιβάσεις μεταναστών φέτος. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια, έχει δεχθεί λιγότερους πρόσφυγες ως ποσοστό του πληθυσμού της και έχει διεκπεραιώσει λιγότερα αιτήματα ασύλου.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 25 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη μεταναστευτική πολιτική μετά την κρίση ΓαλλίαςΙταλίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Δείτε επίσης: Γαλλία – Ιταλία: Τσακώνονται για το πλοίο διάσωσης μεταναστών

Loading