Πηγή: TIME

Νότια Κορέα – Εκλoγές: Θρίαμβος της αντιπολίτευσης

Νότια Κορέα – Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα θριάμβευσε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα θριάμβευσε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων δείχνουν πως αύξησε την πλειοψηφία του, καταφέροντας σκληρό πλήγμα στον συντηρητικό πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ.

propoli

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Λι Τζέι-μιούνγκ -ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά πριν από τρεις μήνες σε επίθεση εναντίον του με μαχαίρι- και οι σύμμαχοί του κερδίζουν μέχρι 197 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με αυτά τα έξιτ πολ, έναντι των 156 που είχαν στο προηγούμενο κοινοβούλιο.

Το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας (PPP) του Γιουν και ένα συμμαχικό του κόμμα αναμένεται να κερδίσουν, από την πλευρά τους, μεταξύ 85 και 99 εδρών, αντί των 114 που είχαν.

Όλα μαζί τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί μάλιστα να έχουν μια «υπερπλειοψηφία» 200 εδρών στις 300, αρκετή για να ακυρώνουν ενδεχόμενα βέτο του προέδρου Γιουν, ακόμα και για να τον καθαιρέσουν.

Ένα από τα κόμματα αυτά είναι το Κόμμα Ανοικοδόμησης της Κορέας, το οποίο ιδρύθηκε πριν από μερικές εβδομάδες από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σο Κουκ, που είναι στόχος κατηγοριών για διαφθορά, τις οποίες αρνείται. Σύμφωνα με τα έξιτ πολ, φέρεται να κερδίζει από 12 ως 14 έδρες.

«Ο λαός νίκησε, η βούληση να κριθεί ο Γιουν Σουκ Γέολ είναι πολύ ξεκάθαρη», δήλωσε ο Σο μετά την ψηφοφορία, όπως μεταδίδουν νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Aliri

Τα έξιτ πολ πραγματοποιήθηκαν από τα τρία κύρια νοτιοκορεατικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταξύ περίπου 360.000 ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

Loading