«’Στο Ράιχσταγκ κυματίζει η Κόκκινη σημαία!’ Τα λόγια αυτά, την Πρωτομαγιά του 1945, φεύγουν μέσα από τους καπνούς και τις στάχτες, από εδώ από το Βερολίνο και μέσα σε λίγες ώρες στροβιλίζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού, Γιεγκόροφ και Καντάρια, μόλις έχουν καρφώσει την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη σημαία του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. «80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που το σκοτάδι πυκνώνει επικίνδυνα για τους λαούς, εμείς κρατάμε τη φλόγα αναμμένη. Η ιστορία δε θα βαλτώσει στο βούρκο της ταξικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.»
Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην περικύκλωση του Βερολίνου από τον Κόκκινο Στρατό, στην παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και τόνισε:
«Από τότε, η 9η Μάη θα είναι για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των λαών ως η ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Ως μέρα τιμής, μνήμης και υπόκλισης στα εκατομμύρια που έπεσαν στον αγώνα για να συντριβεί ο ιμπεριαλιστικός φασιστικός-ναζιστικός Άξονας. Ως μέρα υπενθύμισης της τεράστιας προσφοράς του Κόκκινου Στρατού, του σοβιετικού λαού και των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων της Ευρώπης, στα οποία πρωτοστάτησαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Γιατί η Σοβιετική Ένωση σήκωσε το κύριο βάρος της πάλης κατά του φασισμού-ναζισμού, πληρώνοντας βαρύτατο κόστος».
«Η λύση για το λαό μας βρίσκεται μακριά και πέρα από όλους αυτούς. Βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης του για να συγκροτηθεί ένα μεγάλο, πανελλαδικό, αντικαπιταλιστικό-αντιμονοπωλιακό κίνημα που θα περνάει στην αντεπίθεση απέναντι στην πολεμική επίθεση του αντιπάλου.» «Σήμερα, 80 χρόνια μετά, οι παράγοντες που οδήγησαν στο μακελειό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όχι απλά υπάρχουν, αλλά κάνουν την παρουσία τους πιο εμφανώς από ποτέ.»
Αναφέρθηκε στους αγώνες του ελληνικού λαού, καθώς και στα «όσα βιώνει ως συνέπειες της πολιτικής που ιεραρχεί τα καπιταλιστικά κέρδη, που γι’ αυτόν σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης, επίθεση στο εισόδημά του, την άθλια κατάσταση στην παιδεία, την υγεία αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις με την εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά μέτωπα».
Σημείωσε «την μεγάλη φθορά της κυβέρνησης της ΝΔ» και τις «δυσκολίες συγκρότησης ενός άλλου πόλου στο αστικό πολιτικό σύστημα, δήθεν προοδευτικού, πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για να συγκρατεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντός των τειχών».
«Το ΚΚΕ έρχεται από μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά. Έχουμε λοιπόν απέναντι στις προηγούμενες γενιές κομμουνιστών, όπως και απέναντι στην σημερινή και τις επόμενες γενιές, ένα σημαντικό χρέος. Να συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράχτηκε με μεγαλύτερη ακόμα γνώση, αισιοδοξία, τόλμη και ορμή, μέχρι την τελική νίκη των λαών».
Παράλληλα, επισήμανε την σημασία να διαχωριστεί ο λαός και το κίνημά του από τους σχεδιασμούς των εκμεταλλευτών και να τονιστεί ότι «η πάλη για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος είναι πιο επίκαιρη από ποτέ».
Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα τόνισε ότι το ΚΚΕ αποτελεί τον εμπνευστή και οργανωτή της μεγάλης ΕΑΜικής Αντίστασης και ότι η ιστορία της αντίστασης είναι ένα πολύτιμο δίδαγμα για τη σημερινή πολιτική δράση.
Αναφερόμενος στην ανάγκη για την ενίσχυση της συμμαχίας των λαών, υπογράμμισε: «Αυτή θα είναι και η πραγματική τιμή στην Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών!»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ