Ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Ιράν θα ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου στις αρχές Αυγούστου

Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν θα ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου στις αρχές Αυγούστου, αναλαμβάνοντας καθήκοντα ως ο ένατος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσαν σήμερα ιρανικά ΜΜΕ.

propoli

«Η τελετή ορκωμοσίας του προέδρου θα πραγματοποιηθεί την 4η ή 5η Αυγούστου», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο τον Μοτζτάμπα Γοσεφί, μέλος της προεδρίας του κοινοβουλίου. Κατόπιν, θα έχει στη διάθεσή του «15 ημέρες προκειμένου να παρουσιάσει τους υπουργούς για μια ψήφο εμπιστοσύνης».

Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν, που οργανώθηκαν έπειτα από τον θάνατο τον Μάιο του υπερσυντηρητικού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε ένα δυστύχημα με ελικόπτερο, διεξήχθησαν σε ένα πλαίσιο λαϊκής δυσφορίας μπροστά στην κατάσταση της οικονομίας της πετρελαϊκής χώρας, που πλήττεται από τις διεθνείς κυρώσεις.

Η τελετή ορκωμοσίας αναμένεται να λάβει χώρα μετά την επίσημη έγκριση της εκλογής του Πεζεσκιάν από τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο Πεζεσκιάν, ένας μεταρρυθμιστής ηλικίας 69 ετών, κέρδισε την Παρασκευή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον υπερσυντηρητικό Σαΐντ Τζαλιλί.

Συγκέντρωσε περίπου το 53,6% των ψήφων έναντι 44,3% για τον Τζαλιλί. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 49,8%.

Σήμερα, οι ιρανικές εφημερίδες κάλεσαν για «ενότητα» υπό τη διακυβέρνηση του νέου εκλεγμένου προέδρου.

ΦΩΤΟ EPA/STR

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading