Οι περιφερειακές εκλογές προαναγγέλλονται πιο δύσκολές απ’ ό,τι συνήθως για το Κρεμλίνο

Κλίμα αμφισβήτησης που εντείνεται, εκλογικό σασπένς στην Άπω Ανατολή, οικονομική κρίση και η φερόμενη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι: οι τοπικές εκλογές, που διεξάγονται από σήμερα στη Ρωσία, προαναγγέλλονται περισσότερο δύσκολες απ’ ό,τι συνήθως για το κόμμα του Κρεμλίνου.

Σε 41 περιφέρειες, οι Ρώσοι καλούνται να εκλέξουν 20 κυβερνήτες, περιφερειακές ή δημοτικές συνελεύσεις, καθώς και τέσσερις βουλευτές του κοινοβουλίου.

propoli

Η ψηφοφορία διεξάγεται από σήμερα μέχρι την Κυριακή για να περιορισθούν οι κίνδυνοι διάδοσης του κορονοϊού, όμως αντιπολιτευόμενοι εκφράζουν φόβους ότι αυτό μπορεί να διευκολύνει τις απάτες.

Συνήθως αυτές οι τοπικές εκλογές προκαλούν μικρό ενδιαφέρον, καθώς η κυριαρχία του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν μοιάζει αναπόφευκτη στη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών.

Όμως μερικές αναμετρήσεις μπορεί να καταλήξουν σε πλήγματα για την εκλογική μηχανή του Κρεμλίνου.

«Σε πλήρη κρίση»

Αντιμέτωπος με τα οικονομικά προβλήματα που έχουν οξυνθεί από την πανδημία και με κατηγορίες για πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους, ο σχηματισμός βρίσκεται σε πτώση στις δημοσκοπήσεις, έναν χρόνο πριν από τις ρωσικές βουλευτικές εκλογές.

Σ’ όλα αυτά προστίθεται ο δρόμος που έχει χαράξει η πόλη Χαμπαρόφσκ (Άπω Ανατολή). Δεν προβλέπεται να διεξαχθούν εκεί εκλογές, όμως εδώ και δύο μήνες η Μόσχα δεν καταφέρνει να χαλιναγωγήσει εκεί σημαντικές διαδηλώσεις που καταγγέλλουν τη σύλληψη του περιφερειακού κυβερνήτη ο οποίος είχε εκλεγεί πριν από δύο χρόνια με αντίπαλο έναν ευνοούμενο του Κρεμλίνου.

«Αυτό το κόμμα (η Ενωμένη Ρωσία) βρίσκεται σε πλήρη κρίση και δεν προτείνει την παραμικρή καινούρια ιδέα», εκτιμά ο πολιτειολόγος Αλεξάντρ Κίνεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω κόμμα ποντάρει κατά συνέπεια σε μια χαμηλή γενική συμμετοχή, με ταυτόχρονη μεγιστοποίηση της συμμετοχής των δημόσιων υπαλλήλων που μπορούν να υποχρεωθούν να ψηφίσουν υπέρ της εξουσίας.

Το Κρεμλίνο φέρεται επίσης ότι έχει ευνοήσει την εμφάνιση τεσσάρων κομμάτων που έχουν στόχο «να διασπάσουν την ψήφο» της αμφισβήτησης, σύμφωνα με τον Κίνεφ.

Η αντιπολίτευση θέλει από την πλευρά της να επωφεληθεί από το πλαίσιο αυτό για να πάρει πόντους, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιφέρειες όπου υπάρχει δυσπιστία έναντι της Μόσχας, που πολλοί πιστεύουν ότι δεν ενδιαφέρεται παρά για τον φυσικό πλούτο των περιφερειών.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος τον Αύγουστο έπεσε θύμα δηλητηρίασης, όπως καταγγέλλεται, έκανε εξάλλου προεκλογική εκστρατεία στη Σιβηρία, όταν δηλητηριάσθηκε.

Ο Ναβάλνι διεξήγε δύο έρευνες για διαφθορά των ελίτ του Τομσκ και του Νοβοσιμπίρσκ και είχε πάει στη Σιβηρία για να υποστηρίξει υποψηφίους στις πόλεις αυτές.

Η περιφέρεια του Νοβοσιμπίρσκ και η ομώνυμη πρωτεύουσά της είναι εμβληματικές των περιφερειακών εκλογών που άρχισαν σήμερα.

Σασπένς στο Νοβοσιμπίρσκ

«Συνήθως οι ψηφοφορίες είναι εκ των προτέρων αποφασισμένες. Αλλά όχι αυτή τη φορά και το λατρεύω αυτό!», λέει ενθουσιασμένος ο Σεργκέι Μπόικο.

Στα 37 του, αυτή η πολιτική προσωπικότητα που είναι πολύ γνωστή στο Νοβοσιμπίρσκ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, ένωσε την αντιπολίτευση για να αντιταχθεί στην Ενωμένη Ρωσία και το Κομμουνιστικό Κόμμα, σχηματισμούς που μοιράζονται την εξουσία στην πόλη αυτή και την περιφέρειά της.

Ο συνασπισμός «Νοβοσιμπίρσκ 2020» κατεβάζει περίπου 30 υποψηφίους για τη δημοτική συνέλευση και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μπορούσε να υπολογίζει στους εθελοντές και τα μέλη του Ταμείου Μάχης Κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η οργάνωση του ρώσου αντιπολιτευόμενου δημοσίευσε επίσης λίγο πριν από τις εκλογές μια έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο βουλευτές και πιστοί στην εξουσία δημόσιοι υπάλληλοι επωφελούνται από δημόσιες συμβάσεις.

Ο Μπόικο, ένας επιχειρηματίας που σταμάτησε τα πάντα το 2015 για να κατέβει στην πολιτική, ελπίζει πως θα ευνοηθεί από έναν άλλο παράγοντα: «Ιστορικά υπάρχει μια μεγαλύτερη ελευθερία στη Σιβηρία, που βρίσκεται μακριά από την εξουσία και από τη Μόσχα».

Όμως οι φιλοδοξίες αυτές περικλείουν κινδύνους. Μέλη της συμμαχίας του υπέστησαν επιθέσεις, ενώ μια επίθεση είχε στόχο και το γενικό επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ένας αντιπρόσωπος του Ναβάλνι, από την πλευρά του, ξυλοκοπήθηκε από αγνώστους στο Τσελιαμπίνσκ, ανάμεσα στα Ουράλια και τη Σιβηρία.

Ωστόσο οι επιθέσεις δεν απογοητεύουν την 31χρονη Χέλγκα Πιρόγκοβα, μέλος του «Νοβοσιμπίρσκ 2020». Ελπίζει σε μια νίκη η οποία θα αποτελέσει «πρότυπο για όλη τη Ρωσία».

Οι αντιπολιτευόμενοι αυτοί φιλοδοξούν να σχηματίσουν μια ομάδα στη δημοτική συνέλευση για να μπορέσουν να επηρεάσουν χάρη σ’ ένα πρόγραμμα με άξονα την πρόσβαση στις μεταφορές καθως και την οικολογία σ’ αυτή την πολύ μολυσμένη πόλη, που είναι εκτεθειμένη στις καταστροφικές για τη Σιβηρία συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Λένε πως όλα πάνε άσχημα, είναι εναντίον του χιονιού τον χειμώνα και της βροχής το καλοκαίρι», λέει απαξιωτικά ο 54χρονος Ρενάτ Σουλεϊμάνοφ, βετεράνος κομμουνιστής και αντίπαλος του Μπόικο στην περιφέρειά του.

Σύμφωνα μ’ αυτόν είναι «αδύνατο» αντιπολιτευόμενοι που συνασπίσθηκαν σε «μια περιστασιακή συμμαχία» να μπορέσουν να φέρουν σε δύσκολη θέση την εξουσία.

©Πηγή: amna.gr

Loading