Οικουμενικός Πατριάρχης: «Να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί ευκαιρία στον διάλογο»

Ο Παναγιώτατος υποδέχτηκε σήμερα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη 

Εορτάστηκε σήμερα η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως ακριβώς ορίζει η από αιώνων παράδοση, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

propoli

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τους Ιεράρχες Γέροντα Πριγκηποννήσων Δημήτριο, Ανθηδώνος Νεκτάριο, Επίτροπο του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Σεβαστείας Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο, Μύρων Χρυσόστομο, Ειρηνουπόλεως Νίκανδρο, Ιταλίας Πολύκαρπο, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο, Πέτρας και Χεροννήσου Γεράσιμο και Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέα.

Μάλιστα την ώρα της Θείας Λειτουργίας χειροτονήθηκε διάκονος ο Μοναχός Βαρνάβας από την Αδελφότητα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ. 

Ο πανηγυρικός λόγος της εορτής κηρύχθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα. Στη Θεία Λειτουργία βρέθηκαν Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, κληρικοί, Αγιορείτες Μοναχοί, Άρχοντες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Άρχοντα Μ. Λογοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο Χριστόδουλος Λάζαρης, πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, ο Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέλη της επίσημης αντιπροσωπείας που συνόδευσε τον πρωθυπουργό, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδος στην Πόλη Γεωργία Σουλτανοπούλου, και της Ουκρανίας, Roman Nedilskyi, ο Σάκης Κεχαγιόγλου, δικηγόρος, μέλος του Ιδρύματος «Πατριάρχης Βαρθολομαίος», συγγενείς του νέου διακόνου, και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, πριν χειροτονήσει τον νέο διάκονο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στο κήρυγμά του μίλησε για όλα αυτά που συμβαίνουν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ζητώντας να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος και να λυθούν οι διαφορές με διάλογο. 

«Ο Κύριος και Σωτήρ ημών Ιησούς Χριστός είναι ο ‘’Θεός της ειρήνης”. Η Εκκλησία Του προσεύχεται διά την ‘’άνωθεν ειρήνην”, την ‘’ειρήνην του Θεού, την υπερέχουσαν πάντα νουν” (Φιλ. δ´, 7), αλλά και ‘’υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου”, η οποία είναι η σιαμαία αδελφή της δικαιοσύνης.
Εν συνοχή καρδίας, παρακολουθούμεν το δράμα του ουκρανικού λαού και εν ταυτώ θαυμάζομεν την σθεναράν αντίστασίν του εις τον ιταμόν εισβολέα. Μεθ’ ικανοποιήσεως καταγράφομεν και την γενναίαν αντίδρασιν Ρώσσων πολιτών εις την αιματοχυσίαν. Απευθύνομεν έκκλησιν δι’ άμεσον κατάπαυσιν του πυρός εις όλα τα μέτωπα του πολέμου. Η βία και ο πόλεμος όχι μόνον δεν επιλύουν διαφοράς, αλλά προκαλούν πόνον και θάνατον και δημιουργούν πολυπλοκώτερα προβλήματα. Πρέπει να τερματισθή αμέσως, τώρα, η εισβολή και ο πόλεμος και να δοθή νέα ευκαιρία εις τον διάλογον, το κατ’ εξοχήν όχημα της καταλλαγής και της ειρήνης. Εξ άλλου, ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, αυτό το ‘’Ευαγγέλιον των Εθνών”, ως απεκλήθη, απαγορεύει ρητώς την χρήσιν βίας εις τας διεθνείς σχέσεις και δεσμεύει όλα τα μέλη του Οργανισμού να ρυθμίζουν τας διαφοράς των με ειρηνικά μέσα. Ο πόλεμος αποτελεί παράβασιν του διεθνούς δικαίου, το οποίον είναι πλέον ‘’δίκαιον ειρήνης”» ανέφερε ο Πατριάρχης. 

Εξ’ αφορμής του ότι ο υποψήφιος διάκονος κατάγεται από την Κύπρο, ο Παναγιώτατος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. 

Απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό τον καλωσόρισε στο Πατριαρχείο και ευχαρίστησε το ελληνικό κράτος για το ενδιαφέρον του για τα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο. Στη συνέχεια μίλησε για άλλη μια φορά για την Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι δεδομένη η στήριξη προς τη δοκιμαζόμενη χώρα. 

 

Δείτε επίσης: Ερντογάν σε Μητσοτάκη για Αιγαίο: «Μπορεί να υπάρξει πρόοδος»

Loading