Ολλανδία: Ο Μαρκ Ρούτε εγκαταλείπει την πολιτική – Δεν θα είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός

Ο Ρούτε θα παραμείνει ως επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δεν θα είναι υποψήφιος για μια πέμπτη θητεία στο αξίωμα αυτό και θα εγκαταλείψει την πολιτική μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα.

propoli

Ο Ρούτε υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτηση του τέταρτου υπουργικού του συμβουλίου μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας σε πιο αυστηρές πολιτικές για τη μετανάστευση.

«Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πολλές εικασίες για τα κίνητρά μου. Η μοναδική απάντηση είναι η Ολλανδία», ανέφερε ο Ρούτε σε ομιλία στο Κοινοβούλιο πριν τη συζήτηση για την κατάρρευση της κυβέρνησης.

«Χθες το πρωί έλαβα την απόφαση ότι δεν θα είμαι πάλι σε θέση να είμαι εκ νέου αρχηγός του VVD. Μόλις σχηματιστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές, θα εγκαταλείψω την πολιτική».

Η απόφαση του Ρούτε θα σηματοδοτήσει το τέλος της θητείας του ως του μακροβιότερου αρχηγού κυβέρνησης στην ιστορία της Ολλανδίας. Ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Οκτώβριο του 2010.

Ο Ρούτε, 56 ετών, θα παραμείνει ως επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης έως ότου σχηματιστεί νέο κυβερνητικό σχήμα μετά τις επόμενες εκλογές, μια διαδικασία που στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της Ολλανδίας ενδέχεται να κρατήσει μήνες.

Δείτε επίσης: Η Νέα Υόρκη εκπέμπει SOS: Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες – Κομητείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Loading