Ώρα μηδέν για το κλίμα: Το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία θα αυξήσει τις πλημμύρες, δείχνει νέα έρευνα

To παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας έλιωσε περίπου κατά 3.500 δισεκ. τόνους μέσα σε 10 χρόνια

Το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας έλιωσε περίπου κατά 3.500 δισεκ. τόνους μέσα σε 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να ανέβει κατά ένα εκατοστό η στάθμη των ωκεανών και να αυξηθεί ο κίνδυνος πλημμυρών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

propoli

Το δεύτερο μεγαλύτερο παγοκάλυμμα μετά από αυτό της Ανταρκτικής, με μια επιφάνεια σχεδόν 1,8 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, το στρώμα πάγου που καλύπτει τη Γροιλανδία προκαλεί την ανησυχία των επιστημόνων, καθώς η υπερθέρμανση στην Αρκτική είναι τρεις φορές πιο γρήγορη από αλλού στον κόσμο.

Πολλές ομάδες παρατηρούν σχολαστικά την εξέλιξή του, όμως η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications είναι η πρώτη που στηρίζεται κυρίως σε δορυφορικές παρατηρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και καταλήγει πως η τήξη των πάγων αυξήθηκε 21% μέσα σε 40 χρόνια.

Έφθασε τα 3.500 δισεκ. τόνους από το 2011, εκ των οποίων τα δύο τρίτα στη διάρκεια μόνο των καλοκαιριών του 2012 και του 2019, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Γροιλανδία είναι ευάλωτη στην αύξηση ακραίων μετεωρολογικών γεγονότων και τα δορυφορικά δεδομένα ανέδειξαν πράγματι σημαντικές διαφορές στους ρυθμούς τήξης, που επιταχύνονται σε μεγάλο βαθμό από καύσωνες, πιο πολύ ακόμη και από τη σταδιακή υπερθέρμανση.

«Όπως αλλού στον κόσμο, η Γροιλανδία είναι ευάλωτη στην αύξηση ακραίων μετεωρολογικών γεγονότων», υπογράμμισε ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας Τόμας Σλέιτερ, του βρετανικού πανεπιστημίου του Λιντς.

Και η δορυφορική παρατήρηση επέτρεψε να εκτιμηθεί γρήγορα και με ακρίβεια η απώλεια μέσα σε ένα δεδομένο έτος και να μεταφραστεί σε επίπτωση στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με τους ερευνητές, που γράφουν πως η μέθοδος αυτή «θα επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα τις περίπλοκες διαδικασίες τήξης των πάγων».

«Οι εκτιμήσεις των μοντέλων δείχνουν πως το γροιλανδικό παγοκάλυμμα θα συμβάλει έως το 2100 στην αύξηση της στάθμης των ωκεανών από 3 έως 23 εκατοστά», διευκρίνισε η Άμπερ Λίσον του βρετανικού πανεπιστημίου του Λάνκαστερ και ένας εκ των συντακτών της έρευνας.

Δείτε επίσης: Πίσω στον ΟΗΕ πετά το μπαλάκι ο Έλον Μάσκ: «Αποδείξτε ότι 6 δισ. μπορούν να εξαλείψουν την πείνα και θα τα δώσω»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading