Ουκρανία: Έχουν ταυτοποιηθεί περισσότεροι από 13.000 θάνατοι Ρώσων στρατιωτών

Το BBC με βάση ανοιχτές πηγές κατάφερε να ταυτοποιήσει τα ονόματα περισσότερων των 13.000 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 924 επίστρατοι.

Από την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος, η ρωσική υπηρεσία του BBC σε συνεργασία με τον ιστότοπο Mediazona και μια ομάδα εθελοντών, έχει δημιουργήσει έναν ονομαστικό κατάλογο των Ρώσων οι οποίοι «έπεσαν» στο μέτωπο. Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 13.030 στρατιώτες και αξιωματικοί.

propoli

Την τελευταία εβδομάδα σύμμφωνα με πληροφορίες έχουν «φύγει» από τη ζωή 500 Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι πήγαν στον πόλεμο, και οι περισσότεροι νεκροί των τελευταίων μηνών είναι επίστρατοι, εθελοντές και κρατούμενοι.

Το BBC αναφέρει ότι «βασιζόμαστε μόνο σε επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τους νεκρούς και ως εκ τούτου τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό επίπεδο των απωλειών».

Στο συμπέρασμα αυτό –γράφει το BBC- φτάσαμε μελετώντας την κατάσταση στα νεκροταφεία σε περισσότερες από 60 κατοικημένες περιοχές κατά την διάρκεια όλου του 2022. Συνεπώς με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, κατά την διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία η Ρωσία θα μπορούσε να έχει 26.000 νεκρούς.

Οι απώλειες της Ρωσίας, δηλαδή αυτοί που έφυγαν από τη μάχη λόγω τραυματισμού, θανάτου, ή αυτοί που αγνοούνται, δεν αποκλείεται να φτάνουν τους 117.000.

Το Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ κατέληξε σε αυτόν τον αριθμό μετά από παρατηρήσεις σύμφωνα με τις οποίες σε κάθε νεκρό Ρώσο αναλογούν τρεισήμισι τραυματίες.

Ανοιχτές πηγές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον θάνατο 924 επ΄σιτρατων Ρώσων, ενώ μέσα σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται και όσοι έχουν σκοτωθεί στη Μακίιφκα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει επίσημα τον θάνατο 89 στρατιωτών στην Μακίιφκα (η αναφορά ότι ήταν επίστρατοι υπήρχε στην πρώτη ανακοίνωση, αλλά στη συνέχεια αφαιρέθηκε).

Από τους 13.030 ταυτοποιημένους Ρώσους που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, οι 1.665 , δηλαδή σχεδόν το 15%, ήταν αξιωματικοί. Ανάμεσά τους ήταν τέσσερις στρατηγοί και 54 συνταγματάρχες.

Δείτε επίσης: Άδεια εξαγωγής Leopard 1 στην Ουκρανία ανακοίνωσε η Γερμανία

Loading