Τρία λεωφορεία γεμάτα με αμάχους που αναχώρησαν από το λιμάνι της Μαριούπολης, έφθασαν σήμερα στη Ζαπορίζια.
Γυναίκες και παιδιά ήταν μέσα στα λεωφορεία, που δρομολογήθηκαν χάρη στο άνοιγμα ενός “ανθρωπιστικού διαδρόμου” έπειτα από μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων αυτοί οι διάδρομοι ήταν αδύνατον να λειτουργήσουν λόγω των μαχών.
Τέσσερα λεωφορεία που προορίζονταν για τη μεταφορά αμάχων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, κατάφεραν σήμερα το πρωί να φύγουν από τη Μαριούπολη αλλά δεν μπορούσε να ειπωθεί με σιγουριά ότι τα λεωφορεία που έφθασαν σήμερα το απόγευμα αποτελούσαν μέρος της αυτοκινητοπομπής αυτής. Τα λεωφορεία πρέπει να διασχίσουν τα 200 χλμ. μεταξύ του πολιορκημένου λιμανιού και της Ζαπορίζια και μερικές φορές μπορεί να χρειάζονται αρκετές ημέρες λόγω των αναρίθμητων σημείων ελέγχου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι η Μαριούπολη, στρατηγικό λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας που πολιορκείτο εδώ και σχεδόν δύο μήνες από τους Ρώσους στρατιώτες, είναι υπό ρωσικό έλεγχο.
Οι τελευταίοι Ουκρανοί που αντιστέκονταν, μαχητές του εθνικιστικού τάγματος Αζόφ και της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, είναι οχυρωμένοι μέσα στην πελώρια χαλυβουργία Αζοφστάλ, μαζί με εκατοντάδες αμάχους.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε τη δημιουργία έκτακτου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αυτών των αμάχων, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να πολιορκηθεί το Αζοφστάλ παρά να εξαπολυθεί επίθεση σε αυτό.
Δείτε επίσης: Ζελένσκι: «Περί τους 120.000 οι άμαχοι που εμποδίζονται να φύγουν από τη Μαριούπολη»
- Η νίκη του ΠΑΣΟΚ: Ο δρόμος για την Ελλάδα του μέλλοντος
- Συναγερμός στην Αγία Παρασκευή: Φωτιά σε υπόγειο γκαράζ προκαλεί ανησυχία
- Θρίαμβος για την εθνική Κουρασάο με 4-0 επί της Αρούμπα
- Τελευταία ημέρα εξετάσεων για τους υποψηφίους ΓΕΛ στις πανελλαδικές 2026 την Δευτέρα
- Η νέα εποχή της περιφερειακής τηλεόρασης: Ιστορική μεταρρύθμιση για διαφάνεια και βιωσιμότητα
![]()

