Π. Ρουμελιώτης: Ένα ατύχημα μπορεί να φέρει γενικότερη κρίση και μια ανάφλεξη με τρομακτικές συνέπειες για όλους

«Η κρίση στην Μέση Ανατολή θα επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται ήδη σε μια κάμψη, με την έννοια ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός μεγέθυνσης του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όλες τις περιοχές, κυρίως στις δυτικές αναπτυγμένες οικονομίες, δευτερευόντως στην Κίνα και κυρίως στην Ευρωζώνη» ανέφερε ως εκτίμηση ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, οικονομολόγος, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Από την άλλη μεριά, επισήμανε ο κ. Ρουμελιώτης, είναι ανοιχτό το μέτωπο ανοιχτό, του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, που επέφερε τραγικές αλλαγές στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και επανέφερε τον πόλεμο ειδικότερα στην Ευρώπη, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες και αποδιοργάνωση των παγκόσμιων αλυσίδων παραγωγής και αύξηση στις τιμές βασικών προϊόντων, διατροφικών προϊόντων και πρώτων υλών, στα πλαίσια και του γενικότερου τεχνοοικονομικά, τεχνολογικού και εμπορικού πολέμου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας και δευτερευόντως μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.

propoli

«Και έρχεται τώρα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμα ελεγχθεί, παρά την αύξηση των επιτοκίων και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, να δημιουργήσει ένα δεύτερο μεγάλο γεωπολιτικό ρήγμα στη Μέση Ανατολή. Και αυτός ο πόλεμος, αν μετατραπεί σε μια περιφερειακή διένεξη που θα εμπλέξει το Ιράν, το Λίβανο με τη Χεζμπολάχ και βασικά θα αποδυναμώσει τη δυναμική που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των αραβικών χωρών του Κόλπου για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, κινδυνεύουμε να έχουμε μια αύξηση ακόμα μεγαλύτερη στις τιμές των ορυκτών καυσίμων από εκείνη που είχε προκαλέσει ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος και θα ανατραπούν όλες αυτές οι αντιπληθωριστικές πολιτικές και βεβαίως θα επηρεαστεί η παγκόσμια ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουμελιώτης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει η πιθανότητα να επιστρέψουμε σε μέρες αντίστοιχες της πετρελαϊκής κρίσης του 1973, ο κ. Ρουμελιώτης εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, αλλά δεν το αποκλείει εάν γενικευτεί ο πόλεμος και εμπλακεί το Ιράν.

«Εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το Ιράν δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε αυτό τον πόλεμο, εκτός και αν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο από την πλευρά του Ισραήλ» σημείωσε ο κ. Ρουμελιώτης, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για κάτι χειρότερο.  «Ας απευχόμαστε ότι θα συμβεί αυτό, γιατί ήδη η διεθνής κοινότητα ζει μια πρωτόγνωρη φάση εντάσεων και πιστεύω ότι ένα ατύχημα μπορεί να προκαλέσει μια γενικότερη κρίση και μια ανάφλεξη, η οποία θα έχει τρομακτικές συνέπειες για όλους μας» είπε καταλήγοντας.

Πηγή: ertnews.gr

Δείτε επίσης: Νεκρός ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς μετά από ισραηλινή επιδρομή

Loading