Πακιστάν: Οργή και αγανάκτηση από το έγκλημα τιμής που συγκλόνισε τη χώρα μέσω κοινωνικών δικτύων

Πακιστάν: Οργή και αγανάκτηση από το έγκλημα τιμής που συγκλόνισε τη χώρα μέσω κοινωνικών δικτύων

Οργή έχει προκαλέσει στο Πακιστάν ένα βίντεο που έχει γίνει viral, το οποίο παρουσιάζει ένα «έγκλημα τιμής» σε απομονωμένη περιοχή της χώρας, όπου συχνά τέτοιου είδους εγκλήματα περνούν απαρατήρητα. Το βίντεο δείχνει μία γυναίκα και έναν άνδρα, που κατηγορήθηκαν για μοιχεία, να μεταφέρονται στην έρημο από μια ομάδα ανδρών και να δολοφονούνται.

Στο βίντεο εμφανίζεται η γυναίκα, η Μπάνο Μπίμπι, να λαμβάνει ένα αντίτυπο του Κορανίου από έναν άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία είναι ο αδελφός της. «Έλα να περπατήσεις επτά βήματα μαζί μου, μετά μπορείς να με πυροβολήσεις», ακούγεται να λέει η γυναίκα καθώς προχωρά μερικά μέτρα και σταματά έχοντας την πλάτη της στραμμένη προς τους άνδρες. Ο αδελφός της, ο Τζαλάλ Σατακζάι, την πυροβολεί τρεις φορές, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα πυροβολεί και σκοτώνει τον Εχσάν Ουλάχ Σαμαλάνι, με τον οποίο φέρεται να είχε σχέση η Μπάνο.

Μόλις το βίντεο αυτό από τους φόνους, που σημειώθηκαν στην επαρχία Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν, έγινε viral, η κυβέρνηση της χώρας έσπευσε να αναλάβει δράση, ενώ πολιτικοί, κληρικοί και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν το έγκλημα. Ο δικηγόρος Ζιμπράν Νασίρ εκτίμησε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης είχε περισσότερο στόχο να φανεί ότι αναλαμβάνει δράση, παρά να αποδώσει δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι «Αυτό δεν είναι απάντηση σε ένα έγκλημα, είναι απάντηση σε μια viral στιγμή».

Η αστυνομία έχει συλλάβει 16 ανθρώπους στην περιοχή Νασιραμπάντ του Μπαλουτσιστάν, περιλαμβάνοντας έναν αρχηγό φυλής και τη μητέρα της γυναίκας, η οποία δήλωσε ότι οι φόνοι διαπράχθηκαν από την οικογένεια και τοπικούς αξιωματούχους με βάση «τις παραδόσεις αιώνων των Βαλούχων». Η αστυνομία επεσήμανε ότι ο αδελφός της Μπάνο, που δολοφόνησε το ζευγάρι, δεν έχει συλληφθεί ακόμη.

Το βίντεο προκάλεσε την καταδίκη της κοινής γνώμης με hashtag όπως #δικαιοσύνη για το ζευγάρι και #έγκλημα τιμής να γίνονται viral. Δεκάδες μέλη της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην Κουέτα, ζητώντας δικαιοσύνη και την κατάργηση του παράλληλου δικαστικού συστήματος των φυλών.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν κατέγραψε το 2024 τουλάχιστον 405 εγκλήματα τιμής, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες που δολοφονούνται από συγγενείς τους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την τιμή της οικογένειας.

Loading

Play