Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 18 νεκροί στην Δυτική όχθη από επιχείρηση του ισραηλινού στρατού

Μια από τις πιο αιματηρές και πολύνεκρες επιθέσεις των τελευταίων δεκαοκτώ ετών, εκτυλίχθηκε σήμερα στην Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης από τον Ισραηλινό στρατό

Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι έχασαν τις ζωές τους από την επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης της Παλαιστίνης εκ των οποίων οι 14 από αυτούς στην Τζενίν, μια πόλη προπύργιο ενόπλων οργανώσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

propoli

Πρόκειται για την φονικότερη επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στην Τζενίν από το 2005, με βάση την καταμέτρηση των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε άλλες περιοχές: ένας στον προσφυγικό καταυλισμό της Μπαλάτα, κοντά στη Ναμπλούς, ένας στο Αλ Αμάρι, κοντά στη Ραμάλα, ένας στην Ντούρα και ένας στο Μπέιτ Φάτζαρ, κοντά στη Χεβρώνα.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένα 15χρονο αγόρι.

Στην Τζενίν, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι ένας διασώστης της τραυματίστηκε «από σφαίρες στην πλάτη».

Τι ανακοίνωσε ο Ισραηλινός στρατός για την επιχείρηση στο Τζενίν

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση στον (προσφυγικό) καταυλισμό της Τζενίν», κατά την οποία «σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10 τρομοκράτες» και «περισσότεροι από 20 καταζητούμενοι ύποπτοι συνελήφθησαν». Μεταξύ αυτών ήταν και δύο μέλη του Ισλαμικού Τζιχάντ που «πυροβολούσαν» ή «έθεταν σε κίνδυνο» τους στρατιώτες.

Παράλληλα οι ισραηλινοί ανέφεραν ότι κατασχέθηκαν ορισμένα όπλα (τουφέκι, καραμπίνες, πιστόλι τονίζοντας ότι κατέστρεψε «μια υπόγεια σήραγγα που περιείχε εκρηκτικούς μηχανισμούς έτοιμους προς χρήση».

Στην πόλη Τζενίν και τον γειτονικό καταυλισμό, όπου κατοικούν περίπου 23.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σημειώνονται τακτικά συγκρούσεις τους τελευταίους μήνες. Η Τζενίν, όπως όλες οι μεγάλες πόλεις της Δυτικής Όχθης, είναι υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής και των δυνάμεων ασφαλείας της. Ο ισραηλινός στρατός όμως λέει ότι οι επιχειρήσεις του γίνονται «λόγω της σημαντικής αύξησης των τρομοκρατικών επιθέσεων» στη Δυτική Όχθη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστηρίζει μάλιστα ότι έχουν γίνει περισσότερες από 550 απόπειρες επιθέσεων μετά την 7η Οκτωβρίου.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: Στους 1.400 οι νεκροί από την επίθεση της Χαμάς – Τα έγγραφα με τις εντολές προς τους τρομοκράτες

Loading