Πάπας Φραγκίσκος από Ιράκ: «Ας σιγήσουν τα όπλα»

Έκκληση για το σταματημό των εχθροπραξιών και των πολέμων απηύθυνε από το Ιράκ ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί μία ιστορική επίσκεψη στη… χιλιοταλαιπωρημένη ασιατική χώρα.

«Ας σιγήσουν τα όπλα!», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ποντίφικας, σε ένα κράτος χτυπημένο από τους πολέμους και τώρα από την πανδημία. Μάλιστα, χαιρέτισε τους χριστιανούς που έχουν παραμείνει εκεί παρά τα δεινά.

propoli

Υπό ισχυρά μέτρα προστασίας και κυκλοφορώντας μόνος, με μάσκα, αφού στην χώρα βρίσκεται σε ισχύ αυστηρό lockdown, ο Ποντίφικας ήρθε ως «προσκυνητής της ειρήνης» για να στηρίξει μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες που πλήττεται από την βία και την φτώχεια.

«Αρκεί η βία, ο εξτρεμισμός, η μισαλλοδοξία… αρκεί επίσης η διαφθορά», κατά της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωναν επί μήνες στο τέλος του 2019. Ηδη τότε ο πάπας είχε ζητήσει από την Βαγδάτη να σταματήσει την καταστολή των νέων που ζητούν δικαιοσύνη.

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τις «αδιανόητες βαρβαρότητες» του Ισλαμικού Κράτους κατά της μειονότητας των Γιαζίντι το 2014, όταν χιλιάδες γυναίκες της εθνότητας αιχμαλωτίσθηκαν και μετατράπηκαν σε σεξουαλικές σκλάβες. «Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στους Γιαζίντι, αθώα θύματα αδιανόητης και απάνθρωπης βαρβαρότητας, που διώχθηκαν εξαιτίας της θρησκευτικής τους πίστης και των οποίων απειλήθηκε η ταυτότητα, ακόμη και η επιβίωση», είπε κατά την ομιλία του προς τους εκπροσώπους της ιρακινής ηγεσίας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ, ο οποίος και του απηύθυνε την πρόσκληση να επισκεφθεί το Ιράκ.

Αύριο, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο πάπας θα γίνει δεκτός στην ιερή πόλη Νατζάφ από τον μεγάλο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, έναν 90χρονο εύθραυστο άνθρωπο που δεν έχει ποτέ εμφανισθεί δημόσια. Ο Φραγκίσκος θα συμμετάσχει επίσης αύριο σε οικουμενική προσευχή στην Ουρ, την κοιτίδα του Αβραάμ στο νότιο Ιράκ, μαζί με σιίτες, σουνίτες, γιαζίντι και σαβαίους θρησκευτικούς αξιωματούχους.

Δείτε επίσης: Πάπας Φραγκίσκος σε Μπάιντεν: Προσεύχομαι στον Θεό να σε καθοδηγήσει στη συμφιλίωση στις ΗΠΑ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading