Πιο ήρεμη η κατάσταση σήμερα στο Ιράν

Το Ιράν αντιμετωπίζει ακόμη «μερικά μικρά προβλήματα» με ταραχές, παραδέχθηκε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, επισημαίνοντας όμως ότι η κατάσταση σε εθνικό επίπεδο είναι «πιο ήρεμη» σε σχέση με χθες.

propoli

«Σε σύγκριση με χθες (Κυριακή) η κατάσταση είναι κατά 80% πιο ήρεμη. Υπάρχουν ακόμη μερικά μικρά προβλήματα και αύριο ή μεθαύριο δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα με ταραχές», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιράν Αλί Ραμπιί.

Από την πλευρά της η Τουρκία εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η ηρεμία στο Ιράν, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις κατά της αύξησης της τιμής της βενζίνης.

«Επιθυμία μας είναι τα επεισόδια που εκτυλίσσονται εδώ και μερικές ημέρες στο Ιράν να τερματιστούν και να επιστρέψει η ηρεμία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι (ένας πολίτης και ένας αστυνομικός) έχουν χάσει τη ζωή τους από την Παρασκευή το βράδυ στο Ιράν σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις διαμαρτυρίες που γίνονταν σε πολλές πόλεις της χώρας, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση μεγάλης αύξησης στην τιμή της βενζίνης.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί κατά 50% και θα ανέλθει από 10.000 σε 15.000 ριάλ (11 λεπτά του ευρώ) για τα πρώτα 60 λίτρα που αγοράζει κάποιος κάθε μήνα. Πέραν αυτής της ποσότητας, η τιμή του λίτρου θα τριπλασιαστεί στα 30.000 ριάλ.

©Πηγή: amna.gr

Loading