Πούτιν: Δεν υλοποιήθηκαν οι στόχοι της συμφωνίας για τα σιτηρά

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά δεν έχει επιτευχθεί όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

Αυτή η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα.

propoli

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν επεσήμανε ότι οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί με το μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ για την άρση των εμποδίων στην εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη. Ο βασικός στόχος της παράδοσης των σιτηρών σε χώρες που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα στην αφρικανική ήπειρο, δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαβεβαίωσε ότι ο Πούτιν συμφώνησε να παραταθεί η ισχύς της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, η Μόσχα διέψευσε αυτήν τη δήλωση, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία για αυτό το θέμα.

Η συμφωνία αυτή που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022 και έχει ανανεωθεί δύο φορές μέχρι στιγμής, λήγει στις 17 Ιουλίου. Μέσα σε αυτήν την περίοδο, περίπου 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν εξαχθεί από τα ουκρανικά λιμάνια, παρά την εξέλιξη του πολέμου.

Επίσης, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής συζήτησε με τον Πούτιν τις προετοιμασίες για τη σύνοδο των χωρών της ομάδας BRICS που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο.

Παρόλα αυτά, δεν υπήρξε αναφορά στη συνάντηση BRICS στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Πούτιν και το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν πρόκειται να παρευρεθεί στη Νότια Αφρική.

Ο Ραμαφόζα βρίσκεται σε δύσκολη θέση ως οικοδεσπότης της συνόδου, καθώς τον Μάρτιο εξεδόθη ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Η εντολή σύλληψης σημαίνει ότι οι χώρες μέλη του ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένης και της Νότιας Αφρικής, είναι υποχρεωμένες να συλλάβουν τον Πούτιν μόλις πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.

Ωστόσο, η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρετόρια για την τηλεφωνική συνομιλία δεν αναφέρει κάτι για τη σύνοδο των BRICS.

Δείτε επίσης: Ολλανδία: Θύμα “απειλών” η υπουργός Οικονομικών – Αποχωρεί από την πολιτική

Loading