Ο επικεφαλής του κινήματος Ανσαραλά («υποστηρικτές του θεού») της Υεμένης, γνωστός με το επώνυμο της οικογένειας των Χούθι, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ισραηλινή παρουσία στη Σομαλιλάνδη θα θεωρηθεί «στρατιωτικός στόχος» για τις ένοπλες δυνάμεις μας, καθώς αποτελεί επίθεση εναντίον της Σομαλίας και της Υεμένης και απειλή για την ασφάλεια της περιοχής. Η προειδοποίηση αυτή εκφράστηκε σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την αναγνώριση από το Ισραήλ της αυτοανακηρυγμένης δημοκρατίας.
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει επίσημα τη Σομαλιλάνδη, μια εξέλιξη άνευ προηγουμένου για την περιοχή που ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Σομαλία το 1991. Ο ηγέτης των Χούθι χαρακτήρισε αυτήν την κίνηση ως «εχθρική» και προειδοποίησε ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη Σομαλία και τους αφρικανούς γείτονές της.
Η Σομαλιλάνδη, με έκταση 175.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, υπήρξε βρετανικό προτεκτοράτο και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991, καθώς η Σομαλία βυθιζόταν στο χάος. Μέχρι σήμερα, η Σομαλιλάνδη λειτουργεί αυτόνομα με δικό της νόμισμα, στρατό και αστυνομία, διατηρώντας σχετικά σταθερή κατάσταση σε αντίθεση με τη Σομαλία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η προσέγγιση με τη Σομαλιλάνδη επιτρέπει στο Ισραήλ εύκολη πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα, ενισχύοντας την ικανότητά του να πλήττει τους Χούθι στην Υεμένη. Το Ισραήλ έχει ήδη στοχοποιήσει το κίνημα των υεμενιτών ανταρτών μετά την εκδήλωση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023, λόγω επιθέσεων των Χούθι κατά των ισραηλινών συμφερόντων.
Η αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ έχει επικριθεί από πολλές χώρες και οργανώσεις, όπως η Αφρικανική Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τόνισε ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία της Σομαλίας.
![]()

