Προκλητικότατος ο Λουκασένκο: Δεν θα σταματήσω κανέναν μετανάστη – Δεν έρχονται στη χώρα μου, αλλά στη δική σας

Ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας αρνείται τους ισχυρισμούς ότι προσκάλεσε χιλιάδες μετανάστες για να προκαλέσει κρίση στα σύνορα

Εύφλεκτό εξακολουθεί να είναι το κλίμα στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε συνέντευξή του στο BBC, τόνισες ότι είναι «απολύτως πιθανό» ο στρατός του να βοήθησε τους μετανάστες να περάσουν στην Πολωνία, αλλά αρνήθηκε ότι προσκάλεσε τους χιλιάδες μετανάστες στην Λευκορωσία για να προκαλέσει κρίση στα σύνορα.

propoli

«Νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως πιθανό. Είμαστε Σλάβοι. Έχουμε καρδιά. Τα στρατεύματά μας γνωρίζουν ότι οι μετανάστες πηγαίνουν στη Γερμανία», δήλωσε ο Λουκασένκο.

«Ίσως κάποιοι να τους βοήθησαν. Αυτό δεν θα το συζητήσω καν».

Αλλά ο Λουκασένκο αρνήθηκε ότι προσκάλεσε τους χιλιάδες μετανάστες για να προκαλέσει κρίση στα σύνορα, ανέφερε το BBC.

«Τους είπα ότι δεν πρόκειται να κρατήσω τους μετανάστες στα σύνορα, να τους κρατήσω στα σύνορα, και αν συνεχίσουν να έρχονται από εδώ και στο εξής, και πάλι δεν θα τους σταματήσω, γιατί δεν έρχονται στη χώρα μου, αλλά στην δική σας», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Η Πολωνία κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι μετέφερε με φορτηγά εκατοντάδες μετανάστες πίσω στα σύνορα και ότι τους ωθούσε να προσπαθήσουν να τα διασχίσουν παράνομα, λίγες μόνον ώρες μετά την εκκένωση των κύριων καταυλισμών τους στα σύνορα.

Η κατηγορία αυτή από την Πολωνία καθιστά σαφές ότι η αλλαγή στάσης αυτήν την εβδομάδα από το Μινσκ δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε επίλυση της μεθοριακής κρίσης, η οποία μετατράπηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε νευραλγική αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι προκάλεσε σκόπιμα την κρίση, φέρνοντας αεροπορικώς χιλιάδες μετανάστες από την Μέση Ανατολή και προωθώντας τους παράνομα στα σύνορα. Περίπου 10 μετανάστες πιστεύεται ότι πέθαναν, ενώ είχαν κατασκηνώσει στο δάσος στα σύνορα μέσα στο ψύχος. Η Λευκορωσία, αρνείται ότι υποκίνησε την κρίση σκοπίμως.

Δείτε επίσης: Αμείωτη η ένταση Πολωνίας – Λευκορωσίας: Αναγκάζει εκατοντάδες μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα καταγγέλλει η Πολωνία

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading