Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεσή της για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, επισημαίνει θετικά βήματα στην προστασία των δημοσιογράφων και τη θεσμοθέτηση διαλόγου με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα καταγράφει περιορισμένη πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο σε δύο από τις τέσσερις συστάσεις που είχαν διατυπωθεί στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2025, ενώ στις άλλες δύο καταγράφεται περιορισμένη πρόοδο. Η Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει βήματα στην ενίσχυση των νόμων που προστατεύουν τους δημοσιογράφους από καταχρηστικές αγωγές, με τη σχετική νομοθεσία να βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας. Παράλληλα, τονίζεται ότι ο θεσμοθετημένος διάλογος με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών χρειάζεται περισσότερη σταθερότητα και τακτικότητα.
Ωστόσο, η κατάσταση στην καταπολέμηση της διαφθοράς παραμένει ανησυχητική, καθώς οι διώξεις και οι τελεσίδικες αποφάσεις σε υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου παραμένουν περιορισμένες. Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές για το lobbying και να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του πλαισίου.
Η έκθεση αναδεικνύει επίσης την ανάγκη για βελτίωση της πολιτικής ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης και την ολοκλήρωση των μέτρων προστασίας των δημοσιογράφων, ενώ καταγράφει θετικές εξελίξεις στη δικαστική μεταρρύθμιση και την ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος.
![]()
