Προσωρινή αναστολή της κυβέρνησης Τραμπ για το Χάρβαρντ από το δικαστήριο

Προσωρινή αναστολή της κυβέρνησης Τραμπ για το Χάρβαρντ από το δικαστήριο

Δικαστήριο της Βοστόνης αναστέλλει προσωρινά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να απαγορεύσει στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ να εγγράφει ξένους φοιτητές, μια κίνηση που εντάσσεται στις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να επιβάλει στους ακαδημαϊκούς κύκλους να ευθυγραμμιστούν με την πολιτική του Ρεπουμπλικάνου προέδρου. Η δικαστής Άλισον Μπάροους, την οποία είχε διορίσει ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έκρινε ότι το Χάρβαρντ έδειξε ότι με την απαγόρευση θα μπορούσε να υποστεί ζημιά προτού να του δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσει πλήρως τη θέση του.

Η Μπάροους μπλόκαρε για 15 ημέρες την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης και όρισε νέες ακροάσεις στις 27 και 29 Μαΐου για να εξετάσει τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Η δικαστική απόφαση δίνει μια προσωρινή ανάσα στους χιλιάδες αλλοδαπούς φοιτητές του Χάρβαρντ που θα αναγκάζονταν είτε να μεταπηδήσουν σε άλλα πανεπιστήμια είτε να επιστρέψουν στις χώρες τους, εφόσον εφαρμοστεί η πολιτική του Λευκού Οίκου. Το Χάρβαρντ λέει ότι η πολιτική αυτή είναι μια προσπάθεια «αντιποίνων» επειδή αρνήθηκε «να παραδώσει την ακαδημαϊκή ανεξαρτησία τους».

Η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση της Μπάροους.

Loading

Play