Πρωθυπουργός Αυστραλίας: «Δεν μας αρκεί» η εξήγηση του Ισραήλ για τους θανάτους στη Γάζα»

Οι εξηγήσεις που έδωσαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ για τους θανάτους σε αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας επτά εργαζομένων οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλής Ζόμι Φράνκομ, «δεν μας αρκεί», δήλωσε σήμερα ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.

Ο επικεφαλής του επιτελείου και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναγνώρισαν χθες πως ο ισραηλινός στρατός σκότωσε κατά λάθος εργαζόμενους της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen. Το γεγονός καταδικάστηκε έντονα πολλούς, ακόμα κι από τον πιο στενό σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ. Στα θύματα συγκαταλέγονταν υπήκοοι Αυστραλίας, Βρετανίας, Πολωνίας, Καναδά/ΗΠΑ και παλαιστίνιος οδηγός και διερμηνέας της ομάδας.

propoli

«Πρέπει να υπάρξει λογοδοσία για το πώς έγινε (…) οι δηλώσεις που ακούσαμε δεν μας αρκούν, ιδίως το ότι επρόκειτο για κάτι που συμβαίνει σε πολέμους», τόνισε ο κ. Αλμπανέζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Αλμπανέζι εμμέσως πλην σαφώς αναφερόταν στο σχόλιο που έκανε ο ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του την Τρίτη, όταν είπε πως «αυτά συμβαίνουν στον πόλεμο». Ο ισραηλινός στρατός, διά στόματος του στρατηγού Χερτσί Χαλεβί, του επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, υποσχέθηκε πως θα διενεργηθεί «ανεξάρτητη» έρευνα.

Ο διάσημος σεφ Χοσέ Αντρές, ο ιδρυτής και επικεφαλής της WCK, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες πως η ισραηλινή επίθεση εναντίον των εθελοντών έγινε «συστηματικά», επλήγησαν «το ένα αυτοκίνητο μετά το άλλο». Επέμεινε στο ότι οι εργαζόμενοι της World Central Kitchen είχαν επικοινωνήσει με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος ήταν ενήμερος για τις κινήσεις που θα έκαναν προκειμένου να διανείμουν τρόφιμα στους Παλαιστίνιους.

Από την πλευρά του, ο αυστραλός πρωθυπουργός Αλμπανέζι υπογράμμισε σήμερα πως καθώς η 43χρονη Ζόμι Φράνκομ βρισκόταν σε αυτοκίνητο που έφερε εμφανή διακριτικά της ανθρωπιστικής οργάνωσης, δεν έπρεπε ποτέ να κινδυνεύσει καν.

Απαίτησε να υπάρξει «πλήρης» και «διαφανής» έρευνα και τα ευρήματά της να δημοσιοποιηθούν «για να μάθουμε πώς ακριβώς μπόρεσε να συμβεί αυτό», κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό ομόλογό του χθες και έλαβε τη «δέσμευση» του πως το αίτημα αυτό θα ικανοποιηθεί, είπε.

Χθες, αμέσως μετά τη συνδιάλεξη, ο κ. Αλμπανέζι δήλωνε πως «έκανα πολύ σαφές στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι οι Αυστραλοί αισθάνονται οργή για αυτή την τραγωδία».

Δείτε επίσης: Η Ρωσία ελπίζει πως πίσω από την επίθεση στη Μόσχα «δεν βρίσκονται οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading