Η ρήξη Τραμπ–Ζελένσκι έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στα πιο σκληροπυρηνικά στελέχη του Κρεμλίνου, όμως στη Μόσχα η αισιοδοξία παραμένει συγκρατημένη. Μετά από μια δύσκολη εβδομάδα για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μια πιο ευνοϊκή για τη Ρωσία, η σαμπάνια μένει ακόμη στο ψυγείο.
Παρότι η Μόσχα βλέπει θετικά τις εντάσεις στις σχέσεις του Κιέβου με τον σημαντικότερο σύμμαχό του, θεωρεί τη στάση του προέδρου των ΗΠΑ απρόβλεπτη, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες στάθηκαν στο πλευρό του Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, οι επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά της Ρωσίας συνεχίζονται, οι περισσότερες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία παραμένουν σε ισχύ και οι κινήσεις του Τραμπ ερμηνεύονται υπό το πρίσμα των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.
Στην επιφάνεια, οι Ρώσοι σκληροπυρηνικοί είχαν αρκετούς λόγους να πανηγυρίζουν, καθώς ο Τραμπ επέκρινε επανειλημμένα τον Ουκρανό ηγέτη, ο οποίος αντέδρασε, οδηγώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώσει ότι «ήρθε η ώρα η Ουκρανία να αποκτήσει νέο πρόεδρο».
«Ο “Άνθρωπος της Χρονιάς” και ο “νέος Τσόρτσιλ” έχει χαρακτηριστεί από τον πρώην αφεντικό του ως εμπόδιο για την ειρήνη και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Άλλωστε, δάγκωσε το χέρι που τον τάιζε μέχρι να αιμορραγήσει», έγραψε με σαρκασμό στην εφαρμογή Telegram ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Ο άνθρωπος-κλειδί του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις οικονομικές συμφωνίες με την Ουάσιγκτον, ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, αναδημοσίευσε μια εικόνα με μια αρκούδα που συμβολίζει τη Ρωσία δίπλα σε ένα γεράκι που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ, ενώ απέναντί τους εμφανίζονται η Βρετανία με τη μορφή λιονταριού και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η φωτογραφία συνοδευόταν από τη λεζάντα «Τα πράγματα έχουν αλλάξει».
Ο Ντμίτριεφ είπε πως θεωρεί ότι η απόφαση του Ζελένσκι να επικρίνει τον Τραμπ γύρισε μπούμερανγκ, γράφοντας στο X: «Ο Ζελένσκι το παράκανε, και η αλαζονεία του καθώς και οι επιθέσεις του εναντίον του Προέδρου Τραμπ θα έχουν σημαντικές συνέπειες».
Σκεπτικισμός
Ο Τραμπ δήλωσε στις 9 Οκτωβρίου ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον Πούτιν για την προσωρινή άρση των κυρώσεων επί των ρωσικών καυσίμων και την εισαγωγή ρωσικού ντίζελ, ενώ την περασμένη εβδομάδα απέφυγε να επιβάλει νέες κυρώσεις στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου. Στο Κίεβο, οι διαμαρτυρίες των Ουκρανών για τη διακοπή της ανταλλαγής πληροφοριών με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προκάλεσαν συζητήσεις για προδοσία εκ μέρους των ΗΠΑ.
Ωστόσο, στη Μόσχα φαίνεται να υπάρχει συναίνεση ότι η ρήξη μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι δεν έχει αποφέρει ακόμη σημαντικά οφέλη.
Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του φιλοκρεμλινικού κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», θεώρησε τη ρήξη ως μια προσπάθεια «να κερδίσει την εσωτερική κοινή γνώμη εν όψει των εκλογών για το Κογκρέσο».
«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χρειάζεται χαμηλές τιμές καυσίμων για τους ψηφοφόρους του. Χρειάζεται επίσης έναν αποδιοπομπαίο τράγο – κάποιον στον οποίο να μπορεί να μεταθέσει την ευθύνη για τις αυξήσεις των τιμών», είπε. «Το θέμα όμως είναι ότι όλα αυτά δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με τα συμφέροντα της Ρωσίας».
Κάποιοι Ρώσοι διατηρούν επίσης επιφυλάξεις για τις συχνές, όπως τις χαρακτηρίζουν, μεταστροφές του Τραμπ.
Η Μόσχα είχε αρχικά δει τη συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν στην Αλάσκα πέρυσι ως μια σημαντική εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία με όρους της Ρωσίας. Ωστόσο, όπως και η πρώτη θητεία του Τραμπ, η σύνοδος κορυφής θεωρείται όλο και περισσότερο απογοητευτική.
Ο αντίκτυπος της συμφωνίας για το ντίζελ ίσως αποδειχθεί επίσης περιορισμένος, καθώς οι όγκοι των εξαγωγών – τουλάχιστον αρχικά – είναι σχετικά μικροί και η Μόσχα φορολογεί την παραγωγή καυσίμων και όχι τις εξαγωγές, περιορίζοντας έτσι την αύξηση των εσόδων για τον ρωσικό προϋπολογισμό.
Η απόφαση του Τραμπ να μην επιβάλει κυρώσεις στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου – κυρίως την Κίνα και την Ινδία – δεν θεωρείται στη Ρωσία ούτε μεγάλο δώρο ούτε έκπληξη, καθώς μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου ακριβώς τη στιγμή που ο ίδιος θέλει να τις μειώσει.
Πιο απτό όφελος για τη Ρωσία μπορεί να είναι οι καταγγελίες του Κιέβου ότι δεν έλαβε πρόσφατες προειδοποιήσεις για ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και ότι έχουν επιβληθεί περιορισμοί στο αμερικανικό σύστημα «Starshield», το οποίο χρησιμοποιεί η Ουκρανία για τις επικοινωνίες στο πεδίο της μάχης.
Σε άρθρο του στο κρατικό μέσο ενημέρωσης RT, ο σχολιαστής Σεργκέι Πολετάεφ σημείωσε ότι η Ρωσία χρειάζεται υπομονή.
«Για τη Ρωσία, το ζητούμενο είναι να αναγνωρίσει αυτή την εξελισσόμενη πραγματικότητα χωρίς να τη μπερδέψει με μια άμεση νίκη», είπε. «Ο Ζελένσκι έχει κάνει την επιλογή του, το μόνο ερώτημα που απομένει είναι για πόσο καιρό θα ανεχθεί η Ουάσιγκτον τις συνέπειες».
![]()

