Ρόμπερτ Φίτσο: Αντιευρωπαίος και υποστηρικτής του Πούτιν – Αυτός είναι ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο Ρόμπερτ Φίτσο, μετά τη δολοφονική επίθεση που έγινε εναντίον του.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο TA3 μετέδωσε ότι σημειώθηκαν τέσσερις πυροβολισμοί και μία πέτυχε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο στην κοιλιά.

propoli

Λαϊκιστής που διοίκησε τη Σλοβακία για 10 χρόνια, για τρεις θητείες, πριν παραιτηθεί το 2018, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο έχει αμφισβητήσει την πολιτική της ΕΕ σε πολλαπλά πεδία, από τη Ρωσία μέχρι το κλίμα και τη μετανάστευση.

Ακόμα, έχει υιοθετήσει μια πολύ φιλική στάση προς τη Μόσχα, υποσχόμενος να τερματίσει τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο και εναντιώνεται στις κυρώσεις στη Μόσχα για την στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. 

Το 2018 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του.

Βίντεο από τη στιγμή που ο τραυματίας Φίτσο απομακρύνεται από τους άντρες της ασφάλειάς του:

Η δολοφονία του Κούτσιακ, που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς μεταξύ της ελίτ της χώρας αλλά και ανθρώπων που συνδέονταν άμεσα με τον Φίτσο και το κόμμα του, και της αρραβωνιαστικιάς του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις και οδήγησαν στην παραίτηση και την επόμενη εκλογική του ήττα.

Γεννημένος στο Τοπόλτσανι της Σλοβακίας στις 15 Σεπτεμβρίου 1964, σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή της Μπρατισλάβας.

Το 1987 εγγράφηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της (τότε) Τσεχοσλοβακίας. Το 1992, έπειτα από σπουδές στις ΗΠΑ, έγινε μέλος του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Τέθηκε επικεφαλής του νεοσύστατου συνασπισμού «Κατεύθυνση – Σοσιαλδημοκρατία», το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1999 – («SMER – Sociálna demokracia»).

Αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών της Σλοβακίας το 2006, λαμβάνοντας περίπου το 30% των ψήφων. Σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα HZDS του Βλαντιμίρ Μετσιάρ και το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας του Γιάν Σλότα. 


Στις 4 Ιουλίου 2006 έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας του.

Παρά τη μεγάλη του δημοτικότητα προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις, αφού επέλεξε ως κυβερνητικό του εταίρο το εθνικιστικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μετσιάρ.

Έπειτα από τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές του 2012, ο Φίτσο επέστρεψε στην πρωθυπουργία. Ωστόσο, απέτυχε να εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του 2014, χάνοντας στο δεύτερο γύρο.

Στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, ο Φίτσο ακολούθησε σκληρή στάση έναντι των μεταναστών, αρνούμενος «να συμβάλει στη δημιουργία μιας ξεχωριστής μουσουλμανικής κοινότητας στη Σλοβακία» και επικρίνοντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών.

«Η προστασία των πολιτών από την παράνομη μετανάστευση είναι θέμα εθνικού συμφέροντος και προτεραιότητα της κυβέρνησης», είχε δηλώσει ο Φίτσο. 

Επανεκλέχθηκε το 2016 στις βουλευτικές εκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό 30,9% των ψήφων, χωρίς να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το Smer-SD κέρδισε τις εκλογές του 2016, όμως η θητεία του Φίτσο τελείωσε απότομα 2,5 χρόνια αργότερα, μετά τον φόνο του ερευνητή δημοσιογράφου Γιάν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του.

Ο Φίτσο έχει υιοθετήσει πιο ακραίες θέσεις που περιλαμβάνουν επιθέσεις σε δυτικούς συμμάχους, δεσμεύσεις για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, κριτική στις ρωσικές κυρώσεις και απειλές να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε μελλοντική πρόσκληση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

Παίρνοντας το παράδειγμα του Όρμπαν, ο Φίτσο δεσμεύτηκε για μεταρρύθμιση στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και την ειδική εισαγγελία της Σλοβακίας και έβαλε στο «μάτι» ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στο στόχαστρό του έχει βρεθεί και η πρόεδρος της χώρας, Ζουζάνα Καπούτοβα, πρώην δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακτιβίστρια την οποία αποκάλεσε «μαριονέτα των ΗΠΑ».

Δείτε επίσης: Κολωνός: Εισήγηση του εισαγγελέα για παραπομπή σε δίκη των 18 κατηγορούμενων για την υπόθεση της 12χρονης

Loading