Ρωσία: Αποχωρεί από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» στις 18 Δεκεμβρίου

Την απόφαση της να αποχωρήσει από την Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» ανακοίνωσε εχθές η Ρωσία, προκαλώντας την αντίδραση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Βρετανίας.

Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσεις στις ΗΠΑ αυτήν της την απόφαση, αποχωρώντας από την συνθήκη που επιτρέπει πτήσεις επιτήρησης από μη οπλισμένα αεροπλάνα πάνω από τις χώρες που συμμετέχουν στην Συνθήκη.

propoli

Η Μόσχα ήλπιζε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν να αναθεωρήσει την απόφαση του Τραμπ, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη, εμμένοντας στις κατηγορίες ότι η Ρωσία παραβιάζει την συνθήκη, με την Μόσχα να το αρνείται. 

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοι του στο ΝΑΤΟ είναι απογοητευμένοι για την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών «Ανοιχτοί Ουρανοί».

«Η Ρωσία δεν κατάφερε να λειτουργήσει εποικοδομητικά ως προς τη Συνθήκη και δεν συμμορφώθηκε πλήρως» δήλωσε ο Ράαμπ σε ανάρτηση του στο Twitter.

Από την πλευρά της η ΕΕ ανέφερε για την απόφαση της Ρωσίας: « Η ανακοίνωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την έξοδο της από τη Συνθήκη «Ανοικτοί Ουρανοί» προκαλεί λύπη και θα ασκήσει καταστροφική επίδραση στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ελέγχου των εξοπλισμών» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μελετήσει τις συνέπειες, τις οποίες μπορεί να έχει η απόφαση αυτή για τη δική της ασφάλεια και την ασφάλεια των εταίρων της».

Δείτε επίσης: ΟΗΕ: Ανανέωσε την θητεία του ο Αντόνιο Γκουτέρες

Aliri
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading