Ρωσία: Εξουθενωμένος και φανερά αδυνατισμένος ο Αλεξέι Ναβάλνι μετά την απεργία πείνας

Ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι εμφανίστηκε σήμερα λιπόσαρκος και εξαντλημένος, μετά την απεργία πείνας που έκανε, αποκηρύσσοντας το δικαστικό σύστημα της Ρωσίας.

Οι σύμμαχοί του ανέφεραν ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες ποινικές κατηγορίες και ότι διαλύει το δίκτυο με τα περιφερειακά γραφεία ακτιβιστών.

propoli

Στην πρώτη του εμφάνιση από την περασμένη εβδομάδα, που είπε ότι σταματά την απεργία πείνας, την οποία έκανε για τρεις εβδομάδες, ο Ναβάλνι, με ξυρισμένο κεφάλι, παρέμεινε ασυμβίβαστος.

Βέβαια, σε βιντεοσύνδεση από τη φυλακή κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, σε μια ξεχωριστή υπόθεση για τη δυσφήμιση ενός βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έδειξε φανερά αδυνατισμένος.

Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους του, ο Αλεξέι Ναβάλνι ζυγίζει σήμερα 72 κιλά, από 94 κιλά που ήταν όταν επέστρεψε στη Ρωσία τον Γενάρη.

Μετά από εβδομάδες αυξανόμενης πίεσης, οι σύμμαχοί του ανακοίνωσαν ότι διαλύουν το δίκτυό του με γραφεία ακτιβιστών σε όλη τη χώρα, ενώ δικαστήριο εξετάζει το αν κηρύξει το δίκτυο αυτό καθώς και το Ίδρυμά του κατά της Διαφθοράς (FBK) «εξτρεμιστικές οργανώσεις».

«Διαλύουμε επίσημα το δίκτυο του Αλεξέι Ναβάλνι», ανέφερε ο Λεονίντ Βολκόφ, εκ των στενών συμμάχων του Ναβάλνι, σε βίντεο που δημοσιεύθηκε σε social media.

Aliri

Σε περίπτωση που το δίκτυο κηρυχθεί εξτρεμιστικό, οι αρχές θα έχουν τη νομική ισχύ να επιβάλουν ποινές φυλάκισης σε ακτιβιστές και να ‘παγώσουν’ τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ταυτόχρονα, θα προστεθούν στον κατάλογο περίπου 30 άλλων οργανώσεων που έχουν τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία, όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι ορίζει την επόμενη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση αυτή στις 17 Μαΐου.

«Το να διατηρηθεί το έργο του δικτύου γραφείων του Ναβάλνι με τη σημερινή του μορφή είναι αδύνατον: θα οδηγούσε άμεσα… σε ποινικές ποινές για αυτούς που εργάζονται στα κεντρικά γραφεία, γι’ αυτούς που συνεργάζονται μαζί τους και γι’ αυτούς που τους βοηθούν», τόνισε ο Λεονίντ Βόλκοφ σε βίντεο στο YouTube.

Ακόμα, δήλωσε ότι πολλά από τα γραφεία θα επιχειρήσουν να λειτουργήσουν ως αποκλειστικά ανεξάρτητες περιφερειακές δομές, που θα τελούν υπό τους δικούς τους επικεφαλής.

Στο FBK έχει ήδη απαγορευθεί μερικώς να έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, όπως και να διοργανώνει διαδηλώσεις και να δημοσιεύει άρθρα σε μέσα ενημέρωσης.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι ανέφεραν ότι άνοιξε νέα ποινική υπόθεση σε βάρος του, με την κατηγορία ότι σύστησε μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που παραβίασε τα δικαιώματα των πολιτών.

Ο 44χρονος Ναβάλνι εκτίει ποινή φυλάκισης 2-1/2 ετών για παραβίαση των όρων αναστολής προηγούμενης ποινής του, που σύμφωνα με τον ίδιο είχε πολιτικά κίνητρα.

Ξεκίνησε απεργία πείνας στη φυλακή στις 31 Μαρτίου, ζητώντας κατάλληλη ιατρική φροντίδα για πόνο στο πόδι και τη μέση, αλλά στις 23 Απριλίου ανακοίνωσε ότι ξεκινά σταδιακά να λαμβάνει τροφή, αφού δέχτηκε ιατρική φροντίδα.

Δείτε επίσης: Το Κρεμλίνο βλέπει στρατηγικό παιχνίδι δίπλα στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading