Ρωσία-ΗΠΑ: Επαφές της CIA στη Μόσχα χωρίς συνάντηση με τον Πούτιν

Ρωσία-ΗΠΑ: Επαφές της CIA στη Μόσχα χωρίς συνάντηση με τον Πούτιν

Επαφές «μεταξύ μυστικών υπηρεσιών» είχαν χθες, Τρίτη, στη Μόσχα ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ και ρωσικές υπηρεσίες, χωρίς να υπάρξει συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είπε πως «υπήρξαν επαφές των μυστικών υπηρεσιών, αλλά καμία συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο δεν έλαβε χώρα», χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «θετικές», χωρίς όμως να αποκαλύψει ποια θέματα τέθηκαν επί τάπητος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πρόσθεσε ότι ο Πούτιν ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα των συνομιλιών του Ράτκλιφ, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι υπήρξαν επαφές μέσω των υπηρεσιών ασφαλείας. Μπορώ να σας πω ότι δεν υπήρξαν συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο. Φυσικά, ο πρόεδρος Πούτιν ενημερώνεται για όλα χωρίς καθυστέρηση», είπε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι ακόμη νωρίς για να φανεί αν οι επαφές ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών μπορούν να βοηθήσουν ώστε οι σχέσεις ΗΠΑΡωσίας να βγουν από τη «βαθιά κρίση», όπως τη χαρακτήρισε.

Το Κρεμλίνο ανέφερε επίσης ότι οι δηλώσεις του αποπεμφθέντος υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Μιχαΐλο Φεντόροφ για επίσημη διαφθορά και ψεγάδια στη στρατιωτική στρατηγική δείχνουν πως το Κίεβο βρίσκεται σε μια εντεινόμενη εσωτερική διαμάχη.

Ο Φεντόροφ είπε στο Ρόιτερς αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία φαίνεται να χάνει σιγά σιγά τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι το Κίεβο έχει περιθώριο μερικών μηνών για να λάβει κρίσιμες αποφάσεις που χρειάζονται ώστε να αλλάξει το κλίμα υπέρ του. Κατήγγειλε επίσης αυτό που περιέγραψε ως ενδημική διαφθορά και πελατειακά δίκτυα.

Κληθείς να σχολιάσει τις παρατηρήσεις του Φεντόροφ, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για ένδειξη της αυξανόμενης πολιτικής διαμάχης και κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία ότι δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν πως το Κίεβο υπονομεύεται από μέσα.

«Πολιτική ή μάλλον, ας το πούμε έτσι, σχεδόν πολιτική, εσωτερική διαμάχη λαμβάνει χώρα στα βάθη του καθεστώτος του Κιέβου, και εντείνεται. Το καθεστώς του Κιέβου καταρρέει από μέσα», είπε ο Πεσκόφ.

Η προεδρία της Ουκρανίας απάντησε στα σχόλια του Φεντόροφ λέγοντας ότι όταν ήταν στο υπουργείο Άμυνας ήταν θετικός στη διεξαγωγή του πολέμου και πως το μόνο που έχει αλλάξει είναι το προσωπικό καθεστώς του.

Loading

Play