Ρωσία- Ναβάλνι: Αναφορές για κίνδυνο να εμφανίσει νεφρική ανεπάρκεια και πρόβλημα όρασης, μετά από απεργία πείνας

Ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι φέρεται να βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει νεφρική ανεπάρκεια, ενώ η όρασή του δείχνει να επιδεινώνεται, μετά από πάνω από δύο εβδομάδες απεργίας πείνας.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα στη Ρωσία, από ένα ιατρικό σωματείο που συνδέεται με τον πολιτικό της αντιπολίτευσης.

propoli

Ο 44χρονος πολέμιος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε την απεργία πείνας στις 31 Μαρτίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση, όπως τόνισε, των σωφρονιστικών αρχών να του προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα, για τον οξύ πόνο στην μέση και στο πόδι του.

“Η κατάστασή του είναι πράγματι κρίσιμη”, ανέφερε η Αλεξάντρα Ζαχάροβα, μια εκπρόσωπος του συνδικάτου Ιατρική Συμμαχία, ομάδας την οποία οι ρωσικές αρχές θεωρούν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Η Ζαχάροβα επικαλέστηκε εξετάσεις τις οποίες πήρε μέσω των δικηγόρων του Ναβάλνι και πρόσθεσε ότι τα μέλη του συνδικάτου δεν τον εξέτασαν τα ίδια.

“Εχουμε δει τις εξετάσεις και είναι πολύ, πολύ κακές”, δήλωσε στο Reuters.

“Έχει υψηλές τιμές καλίου και άλλες υψηλές τιμές που υποδηλώνουν ότι οι νεφροί υπολειτουργούν. Αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρή παθολογία και πιθανόν και σε καρδιακή ανακοπή”, συμπλήρωσε.

Η Ρωσία φυλάκισε τον Ναβάλνι για 2,5 χρόνια τον Φεβρουάριο, για παραβίαση των όρων αναστολής, κατηγορία που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν κατασκευασμένη.

Συνελήφθη στα σύνορα κατά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου ανάρρωνε από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα.

Περίπου 80 διάσημοι συγγραφείς, ηθοποιοί, ιστορικοί, δημοσιογράφοι και σκηνοθέτες, ανάμεσά τους οι συγγραφείς Τζ.Κ Ρόουλινγκ και Σαλμάν Ρούσντι, υπογράφουν ανοιχτή επιστολή, την οποία έστειλαν χθες στον Βλάντιμιρ Πούτιν και με την οποία τον καλούν να δεσμευτεί ότι ο Ναβάλνι θα εξασφαλίσει την επείγουσα ιατρική φροντίδα που έχει ανάγκη.

Οι σωφρονιστικές αρχές αναφέρουν ότι έχουν προσφέρει στον Ναβάλνι την απαραίτητη φροντίδα, αλλά ότι ο ίδιος την έχει αρνηθεί και ότι επιμένει πως πρέπει να τον αναλάβει γιατρός της επιλογής του, εκτός των εγκαταστάσεων των φυλακών, κάτι το οποίο του έχουν αρνηθεί.

Χθες ο Ναβάλνι ανέφερε ότι οι σωφρονιστικές αρχές τον απείλησαν να του φορέσουν ζουρλομανδύα, για να τον ταϊσουν δια της βίας, αν δεν αποφασίσει να σταματήσει την απεργία πείνας.

Δείτε επίσης: Πρόθυμες να φιλοξενήσουν μια σύνοδο κορυφής Μπάιντεν- Πούτιν δηλώνουν Αυστρία, Ελβετία και Φινλανδία

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading