Ρωσία: Πάνω από 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν λόγω κατάρρευσης φράγματος στο Όρσκ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η περιοχή Όρενμπουργκ, στα Ουράλια της Ρωσίας, όταν από την κατάρρευση φράγματος ανάγκασε πάνω από 4.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από την πλημμυρισμένη ζώνη.

«4.208 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 1.019 παιδιά, απομακρύνθηκαν μετά το ρήγμα στο φράγμα σε περιοχή της Ρωσίας», ανακοίνωσε στο Telegram η υπηρεσία τύπου του περιφερειακού κυβερνήτη Ντένις Πάσλερ.

propoli

Συνολικά, περισσότερα από 2.500 σπίτια έχουν «πλημμυρίσει» σε αυτήν την περιοχή, που συνορεύει με το Καζακστάν, διευκρινίζεται σε ένα δελτίο τύπου.

Όσοι εκκένωσαν την περιοχή μεταφέρθηκαν «σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας», διευκρίνισε σε ένα άλλο μήνυμα ο Πάσλερ, ανακοινώνοντας την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας.

Οι μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν την επομένη της ρήξης ενός φράγματος χθες στο Ορσκ, μιας πόλης που βρίσκεται στη σύνορα με το Καζακστάν, εξήγησε από την πλευρά του η περιφερειακή εισαγγελία.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, «μια προειδοποίηση» στη δημοτική αρχή του Όρσκ είχε δοθεί τον Μάρτιο, σε σχέση με την «παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία του πληθυσμού και των εδαφών έναντι των φυσικών εκτάκτων καταστάσεων και εκείνων ανθρώπινης προέλευσης».

Σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, το φράγμα, που έχει εν μέρει καταρρεύσει, έχει σχεδιαστεί επισήμως για μια στάθμη του ποταμού Ουράλη στα 5,5 μέτρα έναντι 9,6 μέτρων που είναι αυτή τη στιγμή.

Οι περιφερειακές αρχές, από την πλευρά τους, ανέφεραν την τήξη των χιονιών που οδήγησε «στην άνοδο» της στάθμης των υδάτων στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ άλλων στα Ουράλια, ως έναν επιπλέον «λόγο» για τις πλημμύρες.

Το ρωσικό υπουργείο διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με την επιχείρηση εκκένωσης, όπου διακρίνεται νερό να έχει κατακλύσει τα σπίτια.

Στο ίδιο βίντεο, καταγράφονται μεταξύ άλλών διασώστες να απομακρύνουν ηλικιωμένους από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Πηγή: newsit.gr

Loading