Σήμερα, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το ρωσικό λιμάνι Ουστ-Λούγκα στη Βαλτική, σημειώνοντας την πέμπτη επίθεση μέσα σε 10 ημέρες. Πηγές από την πετρελαϊκή βιομηχανία ανέφεραν στο Ρόιτερς ότι επλήγη ένας τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει τη δυσκολία της Ρωσίας να εξάγει αργό.
Από τον περασμένο μήνα, το Κίεβο έχει εντείνει τις επιθέσεις στις ρωσικές υποδομές εξαγωγής πετρελαίου, πραγματοποιώντας τις πιο σφοδρές επιθέσεις του με drones εναντίον των λιμανιών Ουστ-Λούγκα και Πριμόρσκ. Τουλάχιστον το 40% της ικανότητας εξαγωγής πετρελαίου της Ρωσίας έχει χαθεί λόγω αυτών των επιθέσεων, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ρόιτερς.
Ο περιφερειακός κυβερνήτης Αλεξάντρ Ντροζντένκο ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, νοσηλεύονται με τραύματα από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα. Παράλληλα, κτίρια υπέστησαν ζημιές. Σε μήνυμά του μέσω Telegram, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι οι αεροπορικοί συναγερμοί στην περιοχή του έχουν αρθεί.
Σύμφωνα με τρεις πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας, η τελευταία επίθεση επλήξε εγκαταστάσεις φόρτωσης αργού που διαχειρίζεται το ρωσικό μονοπώλιο Transneft. Το Ουστ-Λούγκα, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του Κόλπου της Φινλανδίας, είναι ένα σημαντικό κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγής πετρελαίου.
Πέρυσι, από το λιμάνι αυτό εξήχθησαν 32,9 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πετρελαϊκών προϊόντων, με καθημερινή διαχείριση περίπου 700.000 βαρελιών αργού. Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει αναστολή των εξαγωγών, με το Ουστ-Λούγκα να πλήττεται επανειλημμένα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι ορισμένοι σύμμαχοι έχουν στείλει «σήματα» στο Κίεβο για να περιορίσει τα μεγάλης κλίμακας πλήγματα στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας παγκοσμίως.
![]()

