Σημαντική συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο για την υποβοηθούμενη ευθανασία

Σημαντική συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο για την υποβοηθούμενη ευθανασία

Το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη ευθανασία για ασθενείς με καταληκτική νόσο θα συζητηθεί σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου οι βουλευτές θα εξετάσουν πιθανές αλλαγές σε αυτό, ενόψει της επόμενης ψηφοφορίας για το αν θα προχωρήσει η ψήφιση του ιστορικού αυτού νόμου ή θα απορριφθεί.

Τον Νοέμβριο οι βουλευτές υπερψήφισαν με 330 ψήφους υπέρ έναντι 275 κατά το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη ευθανασία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να ακολουθήσει η Βρετανία το παράδειγμα της Αυστραλίας, του Καναδά και ορισμένων πολιτειών των ΗΠΑ. Κάτι το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα εδώ και μια γενιά.

Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο διανοητικά ικανοί ενήλικες με καταληκτική νόσο στην Αγγλία και στην Ουαλία με προσδόκιμο ζωής έξι μήνες ή λιγότερους, θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια, έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις και έχει ήδη τροποποιηθεί σημαντικά.

Οι βουλευτές θα συμμετάσχουν σε μια τελευταία ψηφοφορία για το αναθεωρημένο σχέδιο νόμου. Ο μεγάλος αριθμός τροπολογιών (δεκάδες) σημαίνει ότι η συζήτηση στη βουλή πιθανόν να συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Βρετανών υποστηρίζει την υποβοηθούμενη ευθανασία, και οι υποστηρικτές της λένε ότι ο νόμος θα πρέπει να ικανοποιεί την κοινή γνώμη. Αλλά κάποιοι βουλευτές έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την προστασία που παρέχει για τα ευάλωτα άτομα η προταθείσα νομοθεσία.

Οι βρετανικές εφημερίδες Telegraph και Guardian έγραψαν ότι ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών που αρχικά είχε υπερψηφίσει το νομοσχέδιο τώρα σχεδιάζει να αποσύρει τη στήριξή του.

Η Εργατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ είναι ουδέτερη απέναντι στο νομοσχέδιο, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολιτικοί μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση και όχι βάσει της κομματικής γραμμής.

Η πιο σημαντική αλλαγή από το αρχικό νομοσχέδιο είναι η αφαίρεση της ανάγκης για έγκριση δικαστηρίου της υποβοηθούμενης ευθανασίας.

Αντίθετα, μια επιτροπή που θα απαρτίζεται από έναν διακεκριμένο νομικό, έναν ψυχίατρο και έναν κοινωνικό λειτουργό θα αποφασίζει αν ο αιτών είναι στο τελευταίο στάδιο νόσου και έχει τη νοητική ικανότητα να αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του.

Αν η σημερινή συνεδρίαση κριθεί πολύ σύντομη για να ασχοληθεί με τις τροποποιήσεις, θα οριστεί νέα ημερομηνία συζήτησης για τις 13 Ιουνίου προτού γίνει η τελική ψηφοφορία.

Αν υπερψηφιστεί το σχέδιο νόμου, τότε αυτό θα σταλεί στο άνω σώμα της βουλής, την Βουλή των Λόρδων, για περαιτέρω εξέταση.

Το σχέδιο νόμου υπό εξέταση δεν αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία. Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ψήφισε την Τρίτη υπέρ ενός παρόμοιου νομοσχεδίου στέλνοντάς το για περαιτέρω εξέταση σε λεπτομέρεια από αρμόδιες επιτροπές.

Αν το σχέδιο νόμου εγκριθεί και στη δεύτερη και τρίτη φάση, η Σκωτία θα γίνει η πρώτη χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο που νομιμοποιεί την υποβοηθούμενη ευθανασία, υπό αυστηρές ιατρικές προϋποθέσεις και με διαδικασίες ελέγχου.

Loading

Play