Σκάνδαλο στο Χάρβαρντ: Ο διευθυντής του νεκροτομείου της ιατρικής σχολής κατηγορείται για εμπορία οργάνων

Κατηγορείται ότι έκλεβε τμήματα πτωμάτων που είχαν δωριστεί στην επιστήμη πριν από την αποτέφρωσή τους. Στις κατηγορίες εμπλέκονται και η σύζυγός του και τέσσερα ακόμα άτομα.

«Μερικά εγκλήματα είναι αδύνατο να κατανοηθούν», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Πενσιλβάνια, Τζέραρντ Κάραμ, ανακοινώνοντας τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών στον 55χρονο Σέντρικ Λοτζ και στη 63χρονη σύζυγό του Ντενίζ Λοτζ.

propoli

Το ζευγάρι και άλλα τέσσερα πρόσωπα διώκονται μεταξύ άλλων για «συνέργεια στην κλοπή και την παράνομη μεταφορά κλεμμένων ειδών», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Ο Λοτζ – ο οποίος έως τον Μάιο ο ήταν διευθυντής του νεκροτομείου της σχολής ιατρικής του Χάρβαρντ – κατηγορείται πως αποτελούσε από το 2018 ως το 2022 μέλος «εθνικού κυκλώματος που αγόραζε και πούλαγε ανθρώπινα λείψανα κλεμμένα από το Χάρβαρντ και το νεκροτομείο του Άρκανσο».

Φέρεται να «έκλεβε όργανα και άλλα τμήματα πτωμάτων που είχαν δωριστεί στην επιστήμη, για την ιατρική έρευνα και μόρφωση, πριν από την αποτέφρωσή τους».

«Η κλοπή και η εμπορία ανθρωπίνων λειψάνων πλήττει την ίδια την ουσία του τι μας κάνει ανθρώπινα όντα», έκρινε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Κάραμ, καταγγέλλοντας τις «ειδεχθείς» και «φρικιαστικές» πράξεις της ομάδας και υποσχόμενος πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα «θύματα» και τους οικείους τους.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδωσαν στη δημοσιότητα, υπό τον τίτλο «Μια αποτροπιαστική προδοσία», οι πρυτάνεις των σχολών ιατρικής του Χάρβαρντ, ο Τζορτζ Ντάλι και ο Έντουαρντ Χάντερτ, αναφέρουν ότι με «φρίκη» ενημερώθηκαν ότι «κάτι προκαλεί τόσο μεγάλη ταραχή μπόρεσε να γίνει στο πανεπιστήμιο» που «είναι αφοσιωμένο στην περίθαλψη και στην υπηρεσία» των ανθρώπων.

Σημειώνεται πως ο Λοτζ απολύθηκε στις αρχές Μαΐου από το ίδρυμα και οι αρχές «θεωρούν πως έδρασε χωρίς τη βοήθεια οποιοδήποτε» στο πανεπιστήμιο, διευκρίνισαν, ενώ τόνισαν πως τα υπόλοιπα πρόσωπα που διώκονται στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση δεν είχαν «καμιά σχέση με το Χάρβαρντ».

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Πλουσιότερος μετά την ποινική δίωξη ο Τραμπ – Συγκέντρωσε 7 εκατ. ευρώ από δωρεές

Loading