Σοκ για τον τύπο: Οι πωλήσεις ιταλικών εφημερίδων μειώθηκαν δραματικά

Σοκ για τον τύπο: Οι πωλήσεις ιταλικών εφημερίδων μειώθηκαν δραματικά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Agcom, Τζάκομο Λασορέλα, οι πωλήσεις των ιταλικών εφημερίδων έχουν μειωθεί σχεδόν στο ένα δέκατο από την αρχή του 21ου αιώνα, φτάνοντας μόλις το 1,2 εκατομμύριο φύλλα στις καθημερινές πωλήσεις. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει σοβαρές προκλήσεις για τον τύπο στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 οι έντυπες εκδόσεις σημείωσαν πτώση 9,3% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα κέρδη των εκδοτικών συγκροτημάτων περιορίστηκαν κατά 7,3%. Οι κρατικές ενισχύσεις καλύπτουν περίπου το 10% του τομέα του Τύπου, γεγονός που δείχνει την εξάρτηση του κλάδου από την κρατική στήριξη.

Ο Λασορέλα προειδοποίησε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ενημέρωση, μειώνοντας τις επαφές των αναγνωστών με τις διαδικτυακές πύλες των εφημερίδων και θέτοντας σε κίνδυνο τον πλουραλισμό.

Τόνισε ότι οι αναγνώστες συχνά διαβάζουν μόνο περιλήψεις των άρθρων, χωρίς να τα ανοίγουν, γεγονός που περιορίζει την ποικιλία των πληροφοριών που λαμβάνουν. Αυτό δημιουργεί έναν διπλό κίνδυνο: μειωμένη επισκεψιμότητα και κέρδη για τις εφημερίδες, και περιορισμένη ενημέρωση για τους πολίτες.

Loading

Play